Vi tackar inte nej...

Till det jätte fina vädret! Helt lagom varmt och skönt.

Min helg har bestått av att sätta upp nytt staket i sommarhagen hemma hos sussie. Petras föl är ju snart på gång så då får den va redo. Det är inte en liten hage.. 6 hektar stor med backar som går upp och ner, hit o dit! Vi ska ju inte snacka om all sten som ligger i jorden o blockerar stolparna vi hållt på att spätta ner! Men men allt gick bra till slut, alla stolpar är nere så nu ska allt trådas bara!

Jag har fått ännu en fråga från jenny, som frågade om en häst som va stressad över hinder:

Heej.. Det va jag som frågade dig om den där hästen som man inte kunde få stopp på och som inte kunde gå på bana.. Tyvärr blev det inget med den hästen:P.. Men nu har jag en ny fråga om en arab.. Det är så att han har väldigt svår sadeltvång (tror jag) han svimmar när man spänner sadeljorden och så.. Men det händer inte så ofta däremot så stegrar han när man ska spänna sadeljorden. han är bara 4 år så det är ju synd om det här skulle stoppa ridning i hela hans liv.. Men min fråga är då att om det går att göra på någe aätt så att hästen blir mindre stressad eller om det går att göra någe över huvudtaget eller om det liksom alltid kommer vara så.?? Tacksam för svar:P



Det här låter verkligen inte bra.
Först och främst måste man ta itu med problemet, och det låter som om den har väldigt ont av sadeln! Jag skulle först och främst känna igenom hela hästen, se om den har ont i rygg, manke eller ländryggen. Fel sadel orsakar ofta sådana skador, därför är det viktigt att man tar ut en sadelprovare som kan se vad för sorts sadel just din häst ska ha.
Har då din häst ont i rygg eller vid sadelgjorden, så får man ta ut någon som kan ta  bort smärtan, tex en kiroprakter. När det sedan är löst får man börja med den psykiska biten med sadelträningen, precis så som jag gjort med dark: (kiropraktern kom, hon blev fri från smärtan, och nu har den psykiska träningen börjat med sadeln)

Om fallet inte är så att den har ont så får man ändå kolla om sadeln är rätt till hästen, så att den inte trycker och klämmer. Man får även börja om från början med sadelträningen, alltså börja om som om den aldrig haft sadel på sig innan, lägga på försiktigt utan att spänna några dagar i rad, sedan kan man börja spänna ett hack med en lite för stor jord så att den inte sitter för tajt direkt, sedan kan man börja spänna den ett hack till och ett till allt efter hur hästen reagerar på de olika stegen. Man måste hela tiden bevisa för en sådan häst att det inte är farligt och att det inte gör ont. Kan man göra det så försvinner problemen efter ett tag. Man får ha tålamod och inte ge upp!

Det känns även som om hästen haft en okunnig människa till att sadelträna den från början. Man kan inte bara slänga upp sadeln på en häst och spänna åt och hoppas på att den ska tycka det är lugnt, för eftersom att det är flyktdjur så reagerar de flesta hästar på samma sett, de rusar och bockar för att få bort "faran" på ryggen, då blir sadeln och spännigen en negativ upplevelse för hästen och det kommer den väl ihåg. Så därför är det också viktigt att visa den att det inte är farligt.

Så jenny: jag tycker du ska känna igenom hästen, har den ont, så får du försöka se till att någon skaffar dit någon som kan fixa problemet (tex en kiroprakter) låta hästen vila några dagar och sedan kan man börja sadelträningen. Kom ihåg: allt måste ta sin tid, ha tålamod och ta ett steg i taget, visa hästen att det inte gör ont!

Hoppas det här var lite till hjälp och återkom gärna och berätta hur det gått och vad det var som var fel! :)

//Caroline

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0