Träna konditionen!

Nu är jag precis hem kommen efter ett 20 minuter långt joggingpass i skogen med min sambos lillebror! Man kan ju säga att han har liiiite bättre kondis än jag. Men jag är rätt stolt att jag joggade i 20 minuter med endast 4 pauser där vi gick i rask takt!

Så nu ska vi då göra detta tre gånger i veckan! Jag tycker verkligen inte om att jogga/springa en runda sådär för det första jag tänker på när det börjar ta emot är snart stannar jag, snart stannar jag! Men man får bita ihop o springa ändå. Därför e det väldigt bra att ha någon med sig som fortsätter springa så att man inte vill stanna o komma efter!

Kondition e bra att ha när man rider. Det är inte så många som tror det men att styra runt en häst på en hoppbana med 8-14 hinder tar på krafterna, samma sak gäller med dressyren!

En fråga till er som rider: Har ni bra kondition?


När ska man få den riktiga motivationen?

Denna vintern har verkligen varit snöig i kall. Man klagar när de e slabbigt o man klagar när snön ligger för länge! Denna vintern har varit skit enligt min mening! Nu e de bara kallt hela tiden o det blåser . Jag vill ut o rida i skogen med Petra så att jag kan sätta igång henne, visst jag kan göra det nu med men de e bara kallt o ruggigt! Ena stunden skiner solen o andra så regnar de! Tråkigt!

slutar tidigt!

Idag slutar jag tidigt :) alltid skönt, man har tid i stallet innan det börjar bli mörkt o tråkigt. Idag blir det en ridtur på Dark. Fortsätta träna halt, ryggning och sväng. Hon är bra på det mesta men halterna vill jag ha mer "action" i. O det försöker jag få genom att tex rida mot staketet och be henne stanna med kroppen. Då har hon inte mycket till val mer än att göra halt, hon har ju ett staket ivägen...

Senare ska jag börja på en hemsida till en dressyrtränare som har en väldigt bra träning för alla oavsett kunskap. Man låna en av hennes hästar och träna med den för henne. Bra för de som inte har häst men vill hålla ridningen igång. Man kan även komma till henne för att rida i syfte till att stärka kroppen.

Inga gangsterpriser och bra hästar. Dessutom är hon väldigt bra på att lära ut! :)

Rider ni eller vet ni någon som rider för att tex stärka kroppen eller använda hästen som rehabelitering? Hästar är underbara djur och det är tur att dom kan lära och hjälpa i så många områden.



Fick lite sommarlängtan så jag la upp denna bilden. Petra och hennes son Pretender :)

Kall söndag!

Idag kom jag hem ganska tidigt från Malmö. Gick en sväng med Daisy och sedan drog jag till stallet och tog en tur med Dark. Häromkring kör folk verkligen som galningar! Jag behöver bara gå 50 meter på vägen för att komma till grusvägarna o folk saktar verkligen inte in. Jag hörde idag när jag gick att de va en bil som körde ganska så fort bakom mig. Så jag gick ut i mitten av vägen med Dark så att han inte kunde komma förbi. Han blev tvungen att sakta ner!

Hemskt när folk kör så när man går vid vägen. Man kan ha en hur trafiksäker häst som helst, den kan bli rädd för något i väggropen och kanske hoppar ut på vägen när bilarna kör förbi. Det blir ju föraren som får stå för alla skador etc! Så dom borde tänka mer dom som kör. de tar kanske 3 sekunder att köra om, o då kan man faktiskt sakta ner!

Ens egna tid är nog inte viktigare än någon annans liv i det fallet!

Malmö

Idag åker jag till Malmö city för att träffa min gamla klasskompisar från hultsfred! De va ett bra tag sen sist så de ska bli skoj! :) ha en toppen helg!

Mina underbaringar: 2

okej gott folk.. underbaring nummer 2 är ju drottningen själv, Pieta B van veldverde. Utala det om ni kan ;)

Petra som vi kallar henne ägs av Sussie, som jag har Dark hos. Petra kom ner till skåne för ca 4 år sedan. (kan hända att jag tappat räkningen.) Innan hon kom till skåne hade hon åkt runt till lite olika längre upp i landet, i hopp om att någon kunde rida till henne.

Det är såhär att Petra är ett Gelderländer sto, en holländsk vagnshäst. De är skapta att ha en hög hållning så att deras steg kommer fram. Så när hon kom till sverige så var hon knappt riden. Hoppa kunde hon vid löshoppningar etc. Hon skulle säljas som hopphäst!

men ingen redde ut den damen så att sussie fick en förfrågan om hon visste någon som kunde ta itu med problemet. Då av någon anledning tänkte hon på mig hehe. Första gången jag såg Petra blev jag "kär" en sån häst hade jag alltid velat ha. Alla andra tyckte hon mest såg ut som en stor giraff...

Fösta gången jag skulle sitta på henne så hotade hon med att sparka o när man väl var upp så galloperade hon på stället. Jag red och sussie stod på marken, och tillsammans har vi fått henne att bli en lugn och harmonisk dam som kan njuta av livet. Sussie bestämde sig för att köpa henne och inte sälja henne vidare då hon fastnade helt för henne.

Man ska veta att Petra är rätt speciell och visar sin personlighet ganska starkt, hon är lite av en drama queen.. Samtidigt som hon e hur snäll som helst!

Hon har fått två föl, Precious Pita ett sto som nu är två år gammalt och en hingst, Pretender, som blir ett nu till sommaren.

Tanken med petra är att jag ska börja sätta igång henne och komma igång med lite dressyr, vi har haft inriktning på hoppning förut. Jag vill lära mig mer om dressyren och förbättra den. Petra tror jag har god potencial inom den grenen!

Klicka här för att se hur rasen tävlas med vagn. Steg likt ingen annan!















Här e en film från en träningstävling där vi hoppar 120.



Pieta b

I eftermiddag kommer det ett inlägg om underbaring nummer 2! Jag slutar två idag så ridning står på schemat när jag slutat! Hoppas på att hinna med både att rida Dark och Petra! :) Ha en toppen fredag!

Mina underbaringar: 1

Dark Angel:

Dark som jag kallar henne är min lilla ängel. Henne köpte jag för ca ett år sedan. För att berätta i korta drag så hade jag henne när jag va 13-15år och sålde henne sedan. För ett år sedan hittar sussie, som jag har Dark hos, en annons på hästnet om en häst som verkade stämma rätt bra in på Dark. Hon skulle säljas direkt annars slakt! Jag tvekade inte en sekund. Det visar sig sedan att ägarna inte hade varit med om en "värre" häst. Hon var super het, stegrade och var väldigt svår att hantera då hon va väldigt stressad.

När hon kom till mig för ett år sedan höll ögonen på att ploppa ut, och hon stirrade runt överallt. Hon var superstressad, hade urinvägsinfektion och ont i exakt hela kroppen. Dessutom va hon precis behandlad för kotledsinflammation.

Efter några kiroprakterbesök och lång vila så började jag att rida henne och första gången var hon supper stressad och skrittade hur fort som helst. Men efter ca tio minuter så gick hon lugnt med huvudet sänkt och var avslappnad! Allt som allt har jag ridit henne ca 10 gånger och nu är hon lugn som vilken häst som helst och just nu när mina knä äntligen fungerar att rida med så är det western som gäller för mig och henne!

Funkar inte att bädda in film men här hittar du första ritten på film del 1 kolla även på del 2, samma ridpass men en helt annan häst.










Ett bra svar!

Det finns en tjej som jag följer, Erika Pettersson som själv skriver om sina hästar i vardag! Jag frågade henne om vad hon tyckte om min blogg och jag fick ett väldigt bra svar! Jag ska bli bättre på att uppdatera, lägga upp bilder och göra klart för er vilka hästar jag håller på med! Jag tänker lägga ut ett inlägg i kväll på vilka hästar jag rider, vem som är min och hur jag tränar dom, jag har lite olika inriktningar på dom och det tänkte jag berätta lite om. Vad tror min om det? Tack Erika för ett bra svar!

Vilda western!

Tog ett kort ridpass idag på Dark. Det är western stuket jag kommer atgt träna dark till. Sussie va med idag när jag red och tipsade lite. Dark e lite av en smygare, så när jag ber henne att göra halt, så tar det kanske henne tio steg att sakta ner skritten till det blir halt. Men det ska bli ändringar på det. Jag vill ha ett stopp när jag ber om det!

Så nu gör jag så att jag ber henne med sitsen att stanna gör hon då inte det så tar jag tag i henne säger stanna och hon får rygga kraftigt och många steg. Det behövde jag bara göra tre fyra gånger och sedan stannade hon direkt. Då slutade jag, så det blev inget långt pass. Men man ska ju sluta när det är som bäst! :)

Vad har ni gjort idag?


Rundcorall träning!

Yes idag har jag, sussie och Dark varit hos söderåsens turridning på rundcorall träning! Det var trevligt och vi var fem stycken. Dark och jag tränade lite join up o det gick väl bra, men hon var lite uppe i varv och jag kunde inte koncentrera mig som jag ville. Men vi testade med att hon skulle följa mig, och det gjorde hon, även att komma in till mig. Eftersom att hon var lite små stirrig så tog det ett litet tag innan det funkade men det gick till slut.

Det har blåst och varit svinkallt! Usch vad vi har frusit! Testade även att rida utan att ha något och tränaren gav mig lite tips att jobba med.

en trevlig dag med trevligt folk. Har väl inte lärt mig mycket mer än vad jag redan visste, men det var trevligt ändå. Det har gett mig en kick att börja få igång träningen med Dark i alla fall! Här e lite bilder från dagen:




jag o Dark










Bloggar

Det är verkligen spännande att läsa olika bloggar, det finns så många att välja mellan o jag läser flera olika, några inredningsbloggar, mode, häst och bak/mat bloggar! Vad gäller hästbloggar så varierar det hela tiden, en stunden är det dressyrbloggar och i andra är det hoppbloggar.. Ja jag antar att alla är så när man väljer vad man vill läsa! Jag gillar bloggar som skriver om problem och hur dom löser Problem. Vilka bloggar gillar ni mest?

Teknik..

Yes uppdaterar just nu från min älskade Iphone 4 :) det är vekligen kanon! Just nu sitter jag i skolan, niorna har haft sitt nationella prov i fysik idag! Slutar inte för än vid fyra så snälla sussie lockar till mig idag :) På fredag åker jag och hämtar transporten som jag behöver till när jag och Dark ska på runcoralls träning. Det ska bli väldigt skoj och spännande. Jag tror nämligen att Dark kommer att tycka attbdet är riktigt skoj! Så lördagen ägnar vi till det :) Någon av er läsare som testat på rundcorallsträning? Tänkte försöka få ihop lite instruktions videor till olika övningar, tex stå still. Vad tycker ni om det? Kom igen nu o lämna en liten kommentar!

Cool lugn

Ja precious brydde sig inte alls om att jag hängde på ryggen! Vi satte på sadel och spänner den inomgångar och det brydde hon inte sig om! Så den damen lör inte bli svår att rida in! Tyvärr blev det inga bilder, Sussie höll o jag hängde så inte då lätt att fota då ju! Såg ponnyakuten igår, o ja där kom det fram att stackars star hade ont i ryggen! Bra att en utomstående sa att dom borde kolla upp hästen! Bra! I eftermiddag blir det sjukgymnasten, och sedan handla o till stallet, idag e de även vattegympa som gäller! Vad händer hos er fina läsare?

Svar till Jennie!

Tänkte bara berätta om knepet som min medryttarhästs föra ägare gav mig, det va att ställa honom "hårt" åt höger och vänster, (han ska ha mulen vid typ sadelgjorden) sen rakställer man kramar i tyglarna så han står i "form" som hoppa upp, och börja om från början så fort han inte står stilla, vet inte om det är rätt metod, men så fort man ska hoppa upp tar han ju upp huvudet, men hon står iaf stilla, men då tycker hon att jag ska börja om, för han måste stå i form när jag hoppar upp, för annars vinner han över mig och hela ridpasset blir fel.
Hoppas du förstog ;P
skulle vilja veta bara vad du tycker om det, är det en bra metod ??

Jag skulle säga såhär att alla metoder är bra bara dom fungerar och inte skadar hästen. Det här med att stå på tygel när du hoppar upp betyder inte att det är du som har kontrollen. När din häst är avslappnad och står still när du hoppar upp innebär att du och hästen litar på varandra.

Att hästen tar upp huvudet när du hoppar upp kan bero på flera olika saker, och beror helt och hållet på hur den tar upp huvudet. Många hästar tar upp huvudet när man hoppar upp för att tex hålla balansen, eller rättare sagt balansera dom där kilona som drar sig upp på sidan av den. Det är inget negativt!

Om en uppsittning kan fördärva ditt ridpass när han inte "står på tygel" när du hoppar upp innebär att kommunikationen mellan dig och hästen inte riktigt räcker till. Respekten sitter inte i att hästen står på tygel när du hoppar upp. Går den när du går, backar den när du backar etc. Genom att låsa hästen på tygel när man alltid hoppar upp innebär bara att hästen kommer  känna samma obehag var gång man tar sig upp. Det är väldigt svårt för mig att se detta framför mig, har aldrig hört om det, men jag tycker att står din häst still och är avslappnad, man behöver inte ta i den etc så har du full kontroll och hästen känner sig bekväm i det läget. Jag har svårt att tro att hästen tycker att det är speciellt skoj när du ska hoppa upp och den måste stå på tygel.

Funkar detta? i så fall skulle du enbart behövt göra detta två tre gånger och problemet hade varit löst. Hoppas du förstår vad jag menar, en lösning skall man inte behöva använda var eller vartannan gång man ska hoppa upp utan lösningen skall ta bort problemet. Sen lägger man lösningen på hyllan och tar fram den igen om man behöver. Kom ihåg var alltid tydlig med dina signaler, testa gärna olika metoder och känn vad som funkar bäst! Hör gärna av dig om du testat dig fram :)

Vad tycker ni andra förresten?

Uppsittning!

Som jag nämde i ett tidigare inlägg så tror jag att ett av de vanligaste problemen är att få hästen att stå stilla vid uppsittning och halter etc. Har fått en förfrågan om jag kan skriva ett inlägg om hur jag gör med hästar som inte står still vid uppsitning o det gör jag med glädje!

Ni känner säkert igen er att så fort ni tagit tag i man/sadel och satt i foten i stigbygeln, redo att hoppa upp, så går hästen eller snurrar runt en massa! Jo sådana hästar har jag stött på ett flertal gånger!

Jag gör såhär: Ställer mig bredvid, håller i den vänstra tygeln (inte sträckt) och tar tag i manen. sedan sätter jag i foten, börjar då hästen röra på sig tar jag hastigt tag i tygeln och får hästen att gå runt, gå på hästen hårt och slappna sedan av så att den sedan får gå runt, runt tills att den stannar själv. Då märker den att den inte kommer någonstans och stannar då. (det blir jobbigare att gå runt än att stå stilla.) Det viktiga är att när den väl stannar så måste du släppa trycket i tygeln och inte ha någon kontakt med hästen i munnen alls!

Detta repeterar jag tills det att jag kan hoppa upp. Ibland blir det så att man får hoppa på ett ben runt runt men det är inte ofta. Är det så att hästen går runt när du är på väg upp, be även då hästen att gå runt runt tills den stannar.

Men tänk på att vissa hästar inte vill stå still på grund av att dom känner obehag, tex har ont någonstans eller är rädda, känn alltid igenom hästen innan du hoppar upp för att se om den är öm i tex ryggen.

När Petra kom till oss för flera år sedan gick det inte att hoppa upp på henne, hon sparkade efter en och bara sprang runt, hon var fly förbannad! Hur ska jag fixa detta tänkte jag? Jo jag gjorde som så att jag bytte sida och hoppade upp på höger sida. Tror ni att den arga och stressade damen blev lite chockad när jag var uppe? Ja hon stod still och var paff. Sedan dess har jag inte haft problem med att hoppa upp på henne.

Jag gör även så att jag varierar med att hoppa upp från de olika sidorna, rider man var dag blir den vänstra sidan lätt "över belastad" och hästen kan bli öm i ryggen!

Lär alltid din häst att rygga, jag ryggar alltid mina hästar ganska kraftigt när dom inte står still när jag bett dom. Det blir även då jobbigare att backa än att stå still som man bad dom om. Att stå still ska dom tycka är skönt!

Har du även en häst som inte vills tå still så träna halter när du rider eller leder hästen. Men låt inte halterna vara långa i början. Hästen får inte hinna göra fel!

Ett lite rörigt inlägg men jag hoppas ni förstår :) Kom gärna med egna tips!


(bilden är lånad från google!)

vad händer?

Vad händer idag då då? Jo jag har hållit på med att frilägga bilder nu på morgonen. Tar en paus nu för att åka till stallet faktiskt. Ska nog hänga på Precious idag, det kan bli spännande :)

Men jisses!

Ena stunden skiner solen och allt är bra, i andra sekunden är det jordbävning i Japan och en tsunami har fördärvat hur mycket som helst! Stackare som får uppleva något sådant! kan inte vi människor bara lära oss av vad konsekvenserna blir av våra handlingar. De e väl ingen som vet direkt om detta har med miljöförstöringen att göra men jag kan tänka mig att mycket beror på den! Usch! Jaja sånt där e inte lätt! En sak som inte heller e så lätt e att frilägga typ 30 bilder precis på exakten, men jag ska kämpa med det nu så vi får se hur det blir :) Dark får vara påklädd igen nu när det regnar och haglar i perioder. Igår hade hon varit utav täcke så hon frös när jag tog in henne och torkade henne. Men hon blev varm snabbt och ett täcke åkte på :) Dark är ju fullblod och jag tänka mig att dom inte är så köldtåliga. fryser era hästar i detta väder?

Underbara fredag!

Idag är det fredag och humöret e på topp! Sadeln jag köpte är Petras gamla, skulle först ha en annan men fick ett erbjudande av en vän att köpa tillbaka den! Det kunde inte bli bättre den är ju utprovad till Petra så den passar ku perfekt! Så nu slipper jag ta risken att köpa sadel som inte passar! Denna helgen har ja lite jobb att göra, ska frilägga bilder åt en vän! Tänkte träna Dark på mina röstkommando i morgon igen, denna gången med ett spö för att förstärka mina kommando! Vad ska ni göra?

ledig dag!

Weeihoo idag e jag ledig då eleverna har studiedag. Inte mig emot :) Jag drar till Ikea idag för att shoppa lite till sovrummet! Elektrikern kommer idag så jag får skaffa hem en massa lampor!

Sadel är köpt! Hämtar det idag, bild kommer!

Vi hörs senare, hoppas att vädret håller sig fint :)

Byt

Det är kommandot för dark när hon ska byta varv i longeringen! Samtidigt som jag säger det byter jag och håller linan i den hand det varv hon går i! Att vända till vänster funkar bra i skritt och trav men i vänster varv så tappar jag henne och hon kommer för långt ifrån mig, så nästa gång jag tränar ska jag ha en "förlängd arm". Ett spö som hjälper mig att blecker hennes väg snabbt och lätt.

Igår busade hon även till det i bytena och tyckte det var skoj!


Samshield!

På denna sidan kan du designa din egna Samshield hjälm! Såhär hade min helt klart sett ut:


Wintec sadel!

jag funderar skarpt på att köpa mig en wintec sadel! Man kan byta bom, vilket jag kan vara lite beroende av. Det är verkligen jättesvårt att hitta en sadel med vid bom. Alla bomar är normal mot vid.. men jag behöver en vid!! Så i en wintec sadel kan man ju byta bom vilket är perfekt!

Någon som har en sån eller har testat? Lite tips är välkommet! :)

Ponnyakuten..

Ja då va det det här med Lisa och Star igen. Lisen bratt får hon träna för denna gången och hon säger som så att alla hästar e olika.. jo klart e dom de, men inte så olika att den ena studdsar fram.. vad gör dom andra då? kryper, rullar backar? Nja o skulle det vara så att denna häst blir "uttråkad" när dom rider ut, rider på en framhoppning etc så tycker jag att ett ställe som e uttråkande måste ju vara hagen och boxen hemma...eller? Hoppar han och studsar som när hon rider då? Nja..

"ett problem ni nog alldrig kommer helt ifrån" säger lisen.. okej hon tävlar hästar på OS nivå, och ett problem som det är verkligen inte svårlöst! jag säger som så, släpp och rid på långa tyglar ett helt pass o se vad han gör. Jag kan nästan tippa på ingenting... Sedan måste man få hästen att känna sig bekväm med att gå i böjd form etc. Nu hålls det med korta tyglar ett fast grepp utan att ens ge eftergift. Av det lilla man ser på tv så ser det inte ut så i alla fall!

Star är verkligen en skitsnygg häst och Lisa som rider är nog duktig om hon sätter sig på en lugn och harmonisk ponny, men den här blir för mycket för henne tror jag. speciellt när den gjort det under hela tiden hon haft honom!

Vad tycker ni andra?

Det vanligaste problemet?

Problem med sina hästar kommer i många olika former. Jag tänkte höra vilket problem ni tror är vanligast vad gäller; ridning och hantering. I ridningen tror jag det är att hästar inte kan stå still vid tex uppsittning eller när man gör halt. Det är många hästar som aldrig fått lära sig det och mycket inner stress kan också bidra till detta problem. I hantering tror jag att det är lastning, det finns mycket som kan brista i hanteringen. Men man ska tänka på att alla problem förorsakas ofta av människorna som hanterar djuren. Vad tror ni? Tycker ni som jag eller finns det något annat problem ni tycker är vanligare? Berätta gärna varför också :)

Vårväder

Har det inte varit kanon väder idag? Helt suveränt måste jag säga. Jag drog till stallet vid två tiden, mockade till Dark o sen gick jag till henne i hagen. Knäppte på longerlinan o gick ut i den andra hagen. Tränade: stanna, fram, backa, byt varv o trav. Byta varv kan hon göra nu till vänster i både skritt o trav på lång lina, det går svårare att byta till höger då jag antagligen tappar i kroppsspråket. Jag får be Sussie kolla mig o se om hon kan se vad jag gör för fel! Övning ger färdighet! Vad har ni för er med era hästar? Spännande att veta :)

Kommando kontroll

Tog med min lilla prinsessa ut i hagen idag i en longerlina. tanken va att lära henne olika kommandon i ord och rörelser, tex byta varv när man longerar, väldigt smidigt och nyttigt att lära som det, vilket innebär att dom hela tiden måste vara redo på oss när vi ger dom ett nytt kommando.

Idag blev det höger och vänster, i vänster varv höll jag linan i vänster och när jag ville att hon skulle byta varv, bytte jag och höll linan i höger och "blockade" henne med min vänsterarm och sa då höger. efter sådär tio minuter, efter många byte, så reagerade hon snabbt. Ska se om jag kan filma det så att ni får se :) ska bara öva lite först.

Men hon är väldigt lyhörd och lättlärd den damen! :)


Inte fungerat att uppdatera?

hrm.. har haft lite blogglust nu dom senaste dagarna med har inte gått att uppdatera, eller rättare sagt det syns inte i bloggen i alla fall. Så jag provar igen!

Om ca två veckor ska jag och Dark vara med på rundkorallträning, drä man har hästen lös och får lära sig att tala till hästen så att den följer en. Här är inte godis och annat mutande med utan man ska förmedla det man vill med kroppsspråket :) jag är riktigt taggad på det.

Åkte till stallet idag, mockade o gick ut o kliade på Dark. Hon var väldigt glad idag och kom direkt när jag gick ut i hagen. Dock höll mina fingar på att förfrysa :( Jag önsar att jag hade ett ridhus! Hatar denna kyla och vinter. Det e ju stenhårt över allt! :(

Någon som har lite inspiration att bjuda på nu vad gäller aktiviteter på marken med pollen? Jag e rätt fantasilös just nu...

Ja då va det meningen att en bild skulle ligga här som jag fotat med min Iphone.. men nope, får inte till att få in den på datorn? antingen går de inte eller så har jag missat något otroligt ?

Ponnyakuten!

Har kollat på hitintills alla avsnitt av ponnyakuten. O denna säsongen var lite segstartad. Tobbe är verkligen bra på att lösa problem, men det jag inte gillar är när han tar in många gästtränare. dressyrtränaren till exempel.. Hon hjälper många på ett bra sätt men den stackars hästen Star får inte mycket till hjälp. Visst man ska ha ett mål med ridningen, men det är nog inte där problemet sitter.. ha de hon fått träna för western killen hade det varit helt andra bananer, o hästen hade fått en chans att slappna av.

I avsnitt åtta står dressyrtränaren o pratar med lisa o den andra killen, lisa håller hårt i star hela tiden och han backar, slåt med huvudet etc under hela tiden hon står där. Varför gör han så? jo hon håller ett tag hela tiden som han vill bli av med, star backar då för att se om det är det hon vill, han går fram nej de va inte det heller.. förstår ni?! Hon gör inget av sitt tryck och det är då hästar oftast beter sig så. Hade hon haft långa tyglar och enbart sagt till ahn när han rört sig så hade han kunnat stå still som en staty..

Detta ser inte dressyrtränaren utan pladdrar på som vanligt? hrm.. ska man lösa problem kan man väl börja med de enklaste så att ryttaren förstår att allt hon gör påverkar hästen. Dom känner allt!

RSS 2.0