sen hemkomst!

nu har ju min praktik börjat och allt rullar på! Jag börjar där mellan 8 och 9 på morgonen och slutar runt 17 tiden! Vilket innebär att jag inte är hemma för än vid sex tiden med tanke på tågtiderna! Igår hann jag med att vara i stallet på kvällen men idag har det varit lite tajtare med det. Som tur är så hjälper sussie mig att mocka!
På tal om mockning så är Dark ett riktigt jäkla svin i boxen! Hon bajsar och kissar ner hela boxen så det är ett himla jobb att mocka kan jag ju meddela! Är det någon av er som kanske har ett tips för att få hästarna lite mer renliga? jag blir galen på henne i alla fall. hehe
På söndag åker jag, Ronja och hennes syster till Göteborg för att kolla världscups hoppningarna och gå lösa på mässan! Det ska bli riktigt skoj. det finns alltid mycket man kan fynda på sånna ställen :)
Dark är fortfarande lika busig i hagen, hon leker med Lola som tusan, drar i hennes grimma, stegrar och springer runder! Det är härligt att veta att hon även kan ha skoj fast att  hon är 15 år gammal! 
Här kommer lite bilder från helgen!
det har snöat massor!
Hästarna står och käkar ensilagen i hagen!
Jag hade Petra inne en sväng och pysslade om henne!

Då var det söndag!

Igår va jag i stallet igen. Mockade hela stallet och gjorde färdigt. Efter det tog jag in Petra för att ryckta henne lite, o guuud vad hon fäller! Man ser ut som en häst själv när man rycktat henne. allt hår sätter sig även på mig ju! hehe. Hon tyckte det var riktigt skönt att bli rycktad och ompysslad och hennes föl va duktig och va lugn i hagen utan mamma!

Efter hon varit inne en sväng, tog jag ut henne och tog in Dark istället. Masserade henne med liniment och rycktade henne. Det har ju gått en månad sedan kiropraktern va här så ska försöka få tag på honom så att han kommer igen! Men bättre i ryggen är hon, lite öm vid sadelläget men det blir bättre och bättre för var dag!

Jag är så trött på snön, jag vill bara ha bort allt så att man kan börja rida mer ordentligt :P Jag tänkte försöka lära Lola lite cirkus konster. Får testa mig fram o se vad jag uppnår. Jag har i alla fall lärt Petra att ta upp vänster hov när jag säger upp och ger henne godis :) så hon är så duktig så!

Just nu sitter jag inte på min egen dator så jag har inga nya bilder på denna, men i kväll kan jag nog komma upp med några nya :)

I morgon börjar jag min praktik på Animero! det ska bli spännande :D

Ha det bra allihopa och bås inte bort i snöstormen!


Det bara snöar o snöar!

Jag är så otroligt trött på snön! Idag när jag tagit in Petra för att förbereda för filmningen, började det snöa lite smått.. jaja tänkte jag det blir nog inte värre än så. Men oj oj oj vad jag trodde fel, fem minuter senare vräker det net snö, stora flingor! Man blev blöt direkt när man va ute för man blev helt nersnöad direkt, så ingen filmning idag heller! Ledsen för det, men jag lovar att jag ska få fram en fin lite filmsnutt snart! :)

Istället hjälptes jag och Sussie åt att verka Petras hovar. Hon är ju ingen liten donna så vi va två för att klippa hovarna. Raspa dom va ju verkligen inte lätt så det fick va så. Men nu är dom bättre än innan i alla fall. Hovlagare är verkligen inte vårat jobb kan man säga.. eller jo kanske tillsammans, men hur hade det sett ut?: "Sussie jag håller, klipper du då?" "ja så kan du raspa sen!" nä det funkar inte va? nä :P

Dark är riktigt sällskapssjuk! Hon gillar inte att ara från dom andra kompisarna för länge, då blir hon lätt stressad och skrapar i golvet en massa. Samma sak när hon ska få foder på morgonen. Sussie har gjort så att hon gett dom andra tre sitt foder och sen har hon stått med ryggen mot dark en bit från hennes box, och väntat tills att hon slutat skrapa, då hon går fram och ger henne fodret, men börjar hon skrapa igen, vänder sussie sig om står stilla tills hon slutat sen får hon maten! Det har hjälpt. Dark har inte skrapat alls de två senaste mornarna. Det är ju posotivt! Samma sak gör jag när hon är ensam i stallet och vet att hon ska ut efter massagen, hon slutar snabbt att skrapa när hon märker att man ignorerar henne, hon vet nu att det inte hjälper!

Ha det bra, och krama era hästar från mig :)

Konstig dag..

Igår kom jag till stallet med planer att mocka, massera Dark, och filma Petra och mig. Jag mockade och sedan gick jag in till Sussie för att prata med henne och hennes hund Sivan var väldigt konstig. Hon hade kraftiga muskelryckningar och andades väldigt fort. Så Sussie skulle in med henne till djursjukhuset och frågade om jag kunde hänga med. Jag följde med och på vägen in skakade hon nått så fruktansvärt mycket, men väl där inne lugnade allt ner sig. Men veteriären tog lite blodprov och det visade sig vara kalkbrist! Så hon fick dropp för att få upp kalk nivån igen. Det var tur vi åkte in annars hade det kunnat gå mycket längre och hon hade då kunnat avlida!

Så vi fick åka hem med en gladare Sivan och nu ska hennes valpar inte dia henne längre. Så kalkhalten blir stabil igen!

Så filmas får det göras idag i stället. För efter fyra timmar på ett djursjukhus så har man inte mycket tid över till annat! hehe men  om allt går som det ska idag så hinner jag filma lite! :)

Jag blir glad av alla snälla kommentarer, och jag är glad att ni gillar den! Mitt mål med bloggen är ju att människor och hästar kommer bättre överens och förstår varandra. Så sprid bloggen till alla som ni tror vill läsa en blogg som denna. Är det något ni undrar så bara lämna en kommentar. Vill ni ha tips gör samma sak så ska jag föröka svara så gott jag kan. Förhoppningsvis i film och text!

Ha en bra snöig dag :)

Tips 1.

Igår fick jag in en första fråga från en tjej som kanske skall börja rida en häst:

Frågan lyder:
Jag har en fråga.:P.. Jag ska kanske börja rida en häst som är väldigt konstig i sättet.. Om man försöker att jobba med henne så börjar hon stegra och om man ska galoppera så måste man typ släppa tyglarna o hallå sig i sadeln man kan liksom inte kontrollera farten så mycket och hon klarar inte av att gå i en padock hon trycker sig ut mot staketet och så när man rider med andra så går hon jätte långt bakom, hon vill absolut inte gå nära andra hästar. Men i hagen går det bra.. Skulle jätte gärna få lite tips på hur man kan göra för att "bättra" henne:)

Jag kan tänka mig att många kan känna igen sig i detta fallet, då man har en stressad häst som man knappt kan ta i etc.
Jag kan svara efter min egen erfarenhet, och mitt första tips skulle vara att, du innan du sadlar och tränsar i stallet, känner igenom hela hästen. När en häst stegrar, är svårkontrollerad och stressad så tyder det oftast på att hästen har ont någonstans. Det är då väldigt viktigt att du känner igenom hästen du skall rida regelbundet. De ställen som är viktigast är. Manke, rygg (bakre sadelläget), underhals och bakbenens innerlår. Bilden förklarar bättre:



Är den då öm och reagerar när du känner igenom hästen, så har den antagligen ont. Hästar stegrar även ofta vid tex kotledsinflammation. Böjprov visar om hästarna har kotledsinflamation med det utför veterinären, men ser du dock att din häst är svullen i frambenen så skulle jag kolla upp det med veterinär och böjprov.

Eftersom att hästarna inte kan prata med oss och tala om vad som är fel så är stegring och stress ofta ett sätt för dom att tala om att något gör ont.

Om fallet inte är så att hästen har ont någonstans så skulle jag börja arbetet i paddoken i skritt.
Ta med ett dressyrspö när du rider och håll det på den sida om dig som du har staketet. Trycker då hästen mot staketet så använder du spöet mot bogen på ett irreterande sätt på hästens bog samtidigt som du styr ifrån staketet. När hästen då slutar dra mot staketet, slutar du direkt att använda spöet och slappnar av i hela kroppen, fortsätt då bara rida rakt fram. Men så fort hästen drar mot staketet igen så gör du samma sak: "irreterar" med spöet, styr från staketet med hela din kroppstyngd och ledande tygerltag, och så fort hästen slutar trycka utåt så slutar du att irretera och slappnar av i hela kroppen.
Det är väldigt viktigt att man svarar direkt när hästen gör fel och svarar direkt när hästen gör rätt. Då kommer hästen förstå att det är "skönare" att gå där du vill istället för att ha någon som irreterar och bankar och dra i den.

Det här med galoppen får man ta från grunden även här i skritt. Börja med att träna att göra halt med din sits, och för att din häst skall kunna förstå dig måste man vara tydlig och snabb: sätt dig ordentligt tungt på rumpan bak i sadeln och fram med skänklarna och håll om hårt runt hästen, lyssnar inte hästen då försöker du att sitta till tyngre och hålla om hårdare, lyssnar hästen inte då tar du till det tredje steget, då tar du, samtidigt som du sitter och håller om så hårt du kan, i tyglarna och håller dom sträckta och stannar hästen med dom. När hästen väl stannar slappnar du direkt av i hela kroppen och släpper direkt tyglarna. stå still i några sekunder i början och förläng det sen när du känner att hästen kan stå still en längre tid.

Med detta lär du hästen att det är lättare för den att lyssna till sits istället för att bli dragen i munnen, för sen när du kan glöra halt helt utan att ta i tyglarna i skritt, så kan du börja göra samma sak i trav och sedan i galopp. Och istället för att göra halt då så gör man det lite mindre starkt och då blir det automatiskt en förhållning.

Det går hyffsat snabbt att få hästen att förstå detta, det handlar om att ryttaren måste vara snabb och ge en bra eftergift. Eftergiften ska helst vara överdriven till en början så att hästen snabbt känner skillnaden mellan rätt och fel.

Det där med att den inte villgå nära andra hästar kan bero på att den är låg i rang
och visar hög respekt gentemot dom anda. i hagen är det ju hästarna själva som styr, men i paddoken är det människan, och det är två helt olika språk.

Kom alltid ihåg att det är sättet man rider på som påverkar hästen och var uppmärksam på de olika signalerna hästen ger dig. Jag skall försöka att få till en snabb film som instruerar det jag nyss skrivit i morgon. Det får nog bli Petra som blir den första filmstjärnan :)

Jag kom på en annan grej. Om hästen inte vill bli tagen i över huvudtaget, så kolla munnen på den så att det inte sitter en vass vargtand och skaver i munnen!



Tips!

Om ni har något ni skulle vilja ha tips på så får ni gärna lämna en kommentar, så ska jag se om jag har så att jag kan svara med ett bra tips.

Jag kommer senare att lägga ut video på hur man, med hjälp av tryck får hästen att bli känslig. Även videor som visar hur hästarna reagerar på fel signaler som man ger dem :)


Första ritten!

Jag får be om ursäkt för dålig uppdatering!

Men jag har i alla fall en ganska rolig sak att berätta om! Jag satt upp på dark för första gången i förrigår.
Allt gick väldigt bra och hon var förvånadsvärt väldigt lugn. Innan jag hoppade upp började jag med att rygga/gå när jag gjorde det, för att försäkra mig själv och henne om att hon kunde lita på mig. Sedan satte jag mig upp på henne och det gick väldigt bra. Hon regerade inte så mycket och hon stod stilla till att jag bad henne att gå.

Sedan skrittade jag henne längs grusvägen och hon var även då väldigt lugn, inge tecken på stress. Men så fort att jag spännde mig minsta lilla, eller rörde mig för mycket, åkte huvudet upp och hon skrittade på fortare. På de fem minuterna jag red, var hon lugn men så fort en skänkel tryckte tilll eller att jag spände mig för mycket så kom stressen krypande.

Så när hon ska sättas igång ordentilg med rehabelitionen så vet jag vad jag har att jobba med! Men ryggen är 90% bättre och hon har lagt på sig fint!










Känslan för känslighet!





Pieta har ju ett föl sen förra sommaren efter Black Coffe! Men hon ska även ha ett till föl denna sommaren efter Nintender! Jag hoppas att det blir en hingst, och det mest för att jag har ett perfekt namn till den, men det blir svårare om det blir ett sto. Prova mixa Pieta B och Nintender till ett snyggt sto namn! Nä det är krongligt så hon får se till att det blir en liten kille :)

Med tanke på hur hennes föl, Precious Pita, är nu så kan det nog bli en lite väl hårdhudad hingst. Precious beter sig liksom precis som en sådan! Men man kan hoppas att han ärver nintenders humör :)

Jag saknar så mycket att rida! Speciellt henne. Hon har en så speciell personlighet som man verkligen inte kan undgå. Sitter du lite fel på henne, eller spänner sig lite för mycket när man inte ska så är hon den första som säger ifrån! Så när man gör fel på henne får man veta det direkt, det är hon väldigt bra på att tala om!

Det är det som gör henne så svårriden för andra, hon är riden till att vara så pass känslig för min viktm Så om någon kommer och tar henne för mycket i munnen eller skänklar henne hela tiden så blir hon förbannad. Men trots det fortsätter folk rida henne på deras vis, människor måste lära sig att lyssna på hästarna, speciellt när hon säger ifrån med så pass tydliga signaler. När man gör rätt är hon lugn och fin, gör du fel, står hon och trampar och spänner sig...

Det vill till att man har känslan för känslighet. Konsten är att kunna rida alla möjliga hästar och anpassa sig efter just deras knappar. Annars kan du få en livslång kamp mellan dig och din häst! Har du en spänd och stressad häst beror det oftast på hur man själv rider och vad hästen varit med om innan!









Göteborgs Horse Show!

Jag satsar på att dra till Göteborg på fredagen eller söndagen! Den mässan och dom tävlingarna är inte att leka med. En riktigt bra häst fest! Satsar på att köpa med mig hem träns och lite annat till Dark och Lola!
Än så länge e det bara jag och Ronja som drar dig, men vi inväntar fler svar, men e de någon som känner att ni vill dra med så säg till! :)
Måste bara säga att det är bara brudar som gäller.. killarna är inte så jätte taggade på hästarna direkt så dom får stanna hemma, så slipper vi ha dom gnällande i hälarna :)

Nästa helg kommer jag hem för gott! Då flyttar jag ifrån Hultsfred för att påbörja min praktik i Helsingborg. Det ska bli riktigt skoj. Och jag kommer även kunna ge 100% på hästarna där hemma, så det känns bra!

Jag är riktigt taggad på att börja rida Dark. Det lär ta ett tag till innan jag sätter mig på henne.. jag vill ju att allt det onda ska vara borta. Men när det väl drar igång med ridandet ska det bli intressant! Jag ska försöka få det filmat så ni får se hennes utveckling! Om jag ska vara ärlig, tror jag att det går ganska snabbt att få henne lugn. Men man ska inte säga för mycket innan.. jag vet ju inte hur allvarligt det är med hennes stress när någon är på ryggen, men jag befarar att det är lite i panik stadiet. men det får vi se!

Vi får hålla tummarna att hon blir av med allt ont nu i alla fall, det är det jag önsar henne först och främst! :)


RSS 2.0