lugn o skön dag!

ja detta har varit en toppen dag. sov länge, gått promenad med Dark, städat bilen och nu i kväll har jag stått förmaten här hemma hos Gustav. Jag va sugen på taco så jag såg till att fixa det, o de blev populärt. :)

Nu sitter jag o tittar på tv med ett öga o det andra på datorn. Jag lär nog somna tidigt i kväll, e faktiskt redit trött!

Ha en bra söndagskväll allihopa!

promenad i skogen!

Yes idag vaknade jag... elva trodde jag.. tänkte bara att så här länge har jag inte sovit på evigheter, men så hade jag ju glömt ställa om klockan.. typiskt ;)

Idag blir det att dra till stallet, gå en promenad med Ronja, och givetvis tar vi Dark med oss. Det blir väl en lite lagom runda. Både jag och ronja körde hårt på kasedansen igår, speciellt buggen! hehe o man kan ju bara konstatera att vi e grymma!

I eftermiddag blir kanske att åka till Ronjas polle som för tillfället står i bjuv. Måste hälsa på den omtalade ju.. Som även snart flyttar till Klippan :) Då blir det många ridturer ihop.

Petra är inte dräktig, MM´s spermisar ville inte ta sig hehe. Men i alla fall, igår höll jag på att lära Petra höger och vänster. Hon kan ju redan ta upp höger ben när jag ber henne men jag vill att hon skall kunna båda. Så jag lär henne från marken nu, sedan blir det att lära henne när hon går och sedan från ryggen. Litet projekt men det är skoj, o eftersom att hon inte är fräktig så kan man ju börja rida lite smått på henne :)

Min absoluta favorit dam!

Ny dag!

jaha gott folk då va de lördag igen :)

idag.. förhoppningsvis så kan ja tr'äna trick. Jag önskar att de hade stått ett ridhus på gåtden när jag knäpper med mitt finger.. de e ju helt värdelöst att vara utan när de regnar, o paddoken e dränkt i vatten. tråkigt att man inte gör det ordentligt från början?

jaja idag ska de väl vara uppehåll? Just nu ligger jag i  min säng i Bjuv o drar mig.. de va längesedan man gjorde det. Nu ska ja upp o käka frulle o sedan dra på loppis :) sen blir det klippan - hämta en golvmatta - o sen till stallet :D efter stallet ska jag sitta o koda hemsida.. ja har ju eget företag nu för er som inte visste o de rullar på vill ja då lova :)

kika gärna in på min hemsida, som skall göras om så fort jag får tid, www.cmvision.se :)

ha en toppen lördag!

Helgen!

I helgen ska jag nog mest hålla på i huset och stallet. I morgon blir det LRF fest utanför ljungbyhed :) lite galejj tackar man väl aldrig nej till?

Nu blir det att dra mot stallet och se om det blir några cirkushästar av pollarna :)

Morötter...

De e nyttiga grejer! Inhandlade det igår så nu är träningen på gång. Idag ska jag sitta vid datorn fram till elva tror jag. Sedan blir det att dra till stallet, mocka och träna både Petra och Dark. Kanske lola också, jag tror nämligen att hon är lättast att lära buga :)

Sen blir det att dra till huset och sedan blir det hem till föräldrarna i Bjuv!

Denna vecka har jag varit iväg på en spännande sak.. får se hur det blir av den, men inte för än i nästa vecka så .. stay tuned!

/Caroline

Jobba för skojs skull?

De e många tjejer o killar som arbetar för mini lön hos toppryttare, försäljare etc! Min fråga är.. e det verkligen värt att jobba stenhårt var dag för att mocka o rida några hästar? E de verkligen värt det för de pengarna man får för det?

Jag vet faktiskt inte, jag har inte jobbat hos någon på det viset mer än lite sommarjobb när jag var yngre. Men jag vet folk som jobbar i stall, sådär 10 timmar om dagen för tex 8000kr i månaden!? Vem klarar sig på dom pengarna? O så kan jag tycka att om man nu har sådär 20-30 hästar hemma så har man väl för fasen råd med en normal lön till en anställd.. (om man nu bara har en) Håller ni inte med?

Jag tycker inte att det skall vara självklart att hästjobb är lågt betalande, o att dom som jobbar ska vara "glada" att dom får vara med hästar var dag..? jag menar, har man en vanlig lön i månaden kan man gå o köpa sig en egen häst o ha roligt med den istället :)

Nä våga säga till vad eran arbetskraft är värd! Beridare o annat tar ju inga småsummor för att rida till en häst.. men dom borde ju egentligen sänka sig eftersom att dom ändå ska vara "glada" att dom får rida var dag!

Förstår ni vad jag menar?

Precious!

Igår va jag som sagt i stallet.. Veterinären hade precis varit där o tagit hand om Precious stackars huvud :)

Precious höll ju på att busa med lillebror Preteder i hagen.. under ett träd! Tro ni inte att hon stegrar då slår huvudet i en avbruten gren? JO.. hur stor är risken? Ett mindre träd o en avbruten gren? jaja sussie va ju som tur va ute o fyllde på vatten o så från där hon stog att precious slog i! Så hon gick för att titta på henne o då såg hon såret. de va bara att ringa veterinären så att hon kunde komma o kolla på de o sy!

det blev sådär åtta stygn, men man ser knappt var såret varit. Så vi tackar veterinären för hennes insats och skicklighet :D


Tävling!



Tävling hos isabella! :)

Hästfolk!?

Jag har sagt det innan och jag säger det igen.. vissa hästfolk e bara käpp rätt åt helvete! ursäkta språket.. men vissa människor kan inte mycket mer än att lägga näsan i blöt hos andra. Jag menar.. vad vinner man på de?

De e en sån konkurrans mellan hästfolk.. o då spelar de ingen roll om man e elitryttare som har hästar med världens bästa stam eller om man har en liten söt skogsmulle ute i hagen. Det ska hackas hela tiden.

Jag har min ridstil och mitt sätt att se på hästvärlden mina åsikter.. men jag tror fasen inte att jag är hundra gånger bättre än någon annan, tvärt om.. jag ser inte mig som bäst på hästar, jag kan mycket men jag har mycket att lära och jag är glad om jag kan lära av andra, dressyrryttare, hoppryttare eller westernryttare spelar ingen roll, alla kan utvecklas och alla är olika bra på olika saker.

Vi kan väl hjälpas åt att komma framåt?


Stackars precious!

Ringde sussie för en stund sedan o hon hade veterinären där för att Precious hade slagit sig i huvudet :( så ja drar till stallet nu :) mer uppdatering i kväll :D


Förkylning!

Usch med förkylning. Några av hästarna i stallet har varit snoriga o hostiga :( Dom har fått ha täcken på sig hela tiden så att förkylningen försvinner snabt. o yes nu e den borta :)

Idag blir ännu en fullspäckad dag. Nu så här på morgonkvisten blir det att koda hemsidor för CM Vision: mitt företag, helt nystartat o de rullar redan på bra :D
Sen ska jag till min älskade lilla Ängel Dark, mocka, massera henne och lära henne konster :) Vet inte riktigt än vilken konst jag tänkte testa på henne, buga eller spansk ritt? Vi får se, jag får se till att ha en drös morötter med mig.

I eftermiddag/kväll blir det mer husrenovering.. de e nära nu! Sen ska det bara inredas, någon som e bra på de kan ju komma en sväng o tycka till :)

Men det jag e mest koncentrerad av idag är att försöka lära dark en konst.. hmr får se hur det går, det kan bli skoj. :)

Shiet!

Till helgen kanske vi flyttar in i huset! Jag hoppas hoppas.

Igår va jag i stallet, mockade och tog in dark för att massera henne lite. Det gillade hon, det blir samma sak idag. För några dagar sedan när vi skulle ta in en av ponnyerna, så tog jag in Dark för att hålla henne sällskap. Men dark var verkligen en värdelös sällskaps kompis. Hon sprang runt i boxen, skrapade med frambenen och skrek på dom andra där ute. Men ponnyn va lugn ändå.

Jag blev trött på Dark och bestämde mig för att tag tag i det en gång för alla. När hon kom va hon panikslagen för att bli lämnad ensam, och nu gör hon så i mellanåt o då e det rena dumheter. Jag band upp henne längst i i hörnan i boxen så att hon enbart kunde glo rakt fram. O där fick hon stå till jag o sussie kom tillbaka med ponnyn. När vi kom va hon lugn o trött, där inne hade hon stått o fösökt att kålla ut o skrapat som bara den med frambenen.. Men även hon tröttas ut o det blev jobbigt till slut. Sen va hon lugn o harmonisk :)

Så igår när jag hade henne inne själv så va hon cool lugn under hela tiden. Hon är ju trots allt 15 år gammal, hon skall kunna stå där inne och ta det lugnt, hon vet om att hon kommer ut igen o får träffa dom andra. Så anledningen till att hon höll på så är nog för att hon har den vanan inne. När hon gjort så, så har hon väl fått gå ut igen. Så det är hårdare bud för den damen.

Hon har blivit rehabeliterad och nu e det uppfostran som gäller. :)


Nu e jag tillbaka!

Kass uppdatering? yes jag vet, jag har haft mycket i huset denna veckan som varit så jag har helt enkelt inte haft ork till att sätta mig vid datorn när jag kommer hem tio på kvällen!

Men idag ska jag i alla fall ta Dark o gå ut o gå en liten sväng. Eftersom att min zonterapeut ännu en gång har förbjudit mig från att rida. Så jag får ta det via marken :)

Vi hörs senare :D

inridning 2

Idag har jag och sussie hanterat de små ponnyerna. Vi började med den lilla tösen hon är väldigt intresserad av vad som händer och tycker det är spännande. Idag kunde jag sitta på henne själv utan att sussie va med :)

Den stora är lite mer orolig. Hon kunde det där med att dra iväg, men det vande jag och sussie henne av med från början. Men hon är lite mer känslig för ljud, men hon vande sig snabbt när jag hoppade och studdsade bredvid henne. De är verkligen jätte duktiga båda två :)

Inridningen går fort och dom båda är väldigt duktiga och lyhörda.










Uppe med tuppen!

yes idag steg jag upp klockan halv sju.. iväg till colorama med Elisabeth (Gustavs mor) tittade på lite valmöjligheter till hallen. Färg och rollover är nu bestämt.. nu e de bara trappan kvar som är ett eget dilemma!

Nu har jag varit hos min arbetscoach.. nu e jag hemma hos mamma o ska snart dra till huset, mäta ut hur mycket färg vi behöver till hallen, måla pärlsponten, hämta brädor, måla brädor. efter huset sen ska jag till stallet och sedan vidare till min zonterapeut :)

Yes så ser min dag ut. Jag hoppas jag hinner mocka i alla fall i stallet, får se om jag hinner mer inridning på de två små ponnysarna. Fler namnförslag på de två stona? Hjälp hjälp hjälp !!!




inridning..

Nu har jag och Sussie precis varit ute i hagen hos de två nya hästarna. Mamman är nog inte inriden, har nog bara haft någon liten unge på sig någon gång, men vi fick på ett träns och en täckjord med schabrak, vi fick börja helt från början så hon vande sig. Hon var lite stressad i början men till sist så kunde jag hoppa upp o sätta mig rätt upp o skritta. Hon är inte van vid bett så vi använde Monty Roberts grimman som är väldigt bra på unghästar.

Den lilla var betydligt mer nyfiken på nya saker, vi fick på schabraket o hon va lugn, jag kunde hänga lite på henne utan att det var allt för obehagligt.

Två väldigt lättlärda hästar med bra psyke.

Vi behöver namnförslag på dom., Någon som har något som kan passa bra? :)


En udda ras?



Nordsvensk - New Forrest - Shetlandsponny, hur många procent av var vet jag inte men igår hämtade vi dem i båstad till en av sussies vänner. Visst är dom häftiga? den stora är inriden 10 år gammal o den lilla är tre fyra o är barn till den stora. Alltså Mor o dotter :)

Jag har aldrig sett den här blandningen förr, men jag gillar dom :P Verkligen udda!

Äntligen!

Yes idag har jag ridit MM igen! Denna gången var ägaren, Caroline, med så hon fick se hur han beter sig. Jag red före sussie o Caroline o han började givetvis vända som innan. Men där stog Caroline, med longerspöet o han gick fram igen. Men han började ju vända igen, o det va då Caroline kom på att jag skulle hålla spöet i handen åt det håll han vände. I detta fallet va de vänster. Så fort han vände skulle spöet möta upp honom som om han smällde huvudet i en vägg typ. Han blev väldigt paff när spöet kom susande i huvudet på honom, men det hjälpte. Han blev väldigt spak o prövade bara att vända några gånger till, o då var det mycket enklare att vinna över honom. Så sen kunde jag rida ut på samma ställe igen utan att han ens prövade att vända. :D

Det blev mycket text på samma gång, men jag hoppas ni förstår. Jag får testa fler gånger att rida ut o han lär ju alla gånger prova, men nu har jag en teknik som han inte vill utmana. Yes så är fallet nu :)

Duktiga Money Maker!

Hell no!

Igår tog jag ju en tur på MM igen :)

Jag tog in honom, han var snäll i gången igår, väldigt mycig och lugn efter att han försökt att stå o skrapa o gå runt. Men jag sa till honom en gång ordentligt o sedan stog han där lugn och snäll. Men så fort jag gick ifrån honom så att han inte såg mig så började han igen men slutade när jag kom tillbaka.

Vi red ut. Vanliga rundan.. sussi var med denna gången där han brukade hålla på som mest, och hon trodde inte problemet var så stort som jag förklarat. Men om det ändrade hon uppfattning direkt. Han blir helt blockerad, jag är som en sluga på ryggen när han studdsar o hoppar o drar hemåt. O det är när man får kontakt med honom man kan gå på honom att gå fram, inte när han e blockerad o ska hem då blir allt tio gånger värre. Han stressar upp sig själv utan att man kräver något alls. O så fort han vänder o ska hem, o man inte gör något åt de (för att se vad som händer) så stressar han upp sig mer o mer hela tiden...? hrm ja det här är ett stort problem som ingen någonsin tagit itu med..

Så fort jag hoppar av så kommer han tillbaka till jorden och respekten är tillbaka, så blir han lugn. Sen kan man hoppa upp igen.. han e lugn.. sen ska han vända o helvetet är igång igen. Det som skulle krävas på honom är en 130kilos gubbe som satt på så att allt blir så mycket jobbigare, så kan han inte riktigt resa sig, bocka eller vad han nu vill göra.

Sussie försökte ju stå bakom honom, en bit bort, när han vände, men han såg inte henne heller. Han ska vända o så e de bara.

Mm har ju aldrig fått gå ihop med någon annan häst, då han är väldigt dominant o springer ner sina "kompisar" så han har ingen flockkänsla som andra hästar, när cherokee går så bryr han sig inte ett dugg! men när sussie tex leder honom o jag sitter på så går det, han har alltså mer tillit o förstroende för människor än för hästar. Han skulle behöva en kompis, men han e bara dum mot dom så det går inte!

Att kastrera honom skulle hjälpa mycket. Adrenalinet som pumpar i en hingst, pumpar inte på samma sätt som hos en valack eller sto. Utan det går upp över öronen på dom o tar lång tid för att lägga sig. Så skulle han kastreras så skulle han inte vara lika stark i psyket, o skulle inte heller bli lika blockerad, då adrenalinet inte drar igång på samma sätt!

Jaja vi får se hur det går! Ikväll drar jag till GBG för att kolla på Volbeat :D så uppdateringen denna helgen kan bli lite seg så ni vet! ha en bra helg :D

En ny dag!

Det har varit en jobbig natt.. Pappa väckte mig klockan tre för att säga att mamma måste in till sjukhuset.. igen! Hon kunde inte ligga ner då hon kände att hon inte fick någon luft. Så det tog sådär en timme!?, innan ambulansen kom.. Men nu är hon inne hos läkaren och lär nog få stanna några dagar till :(

Just nu håller jag på att tvätta, de e tvunget om man ska ha rena kläder ;) Jag ska in en sväng till mamma, och sedan drar jag till Klippan för att rida besten MM! hehe

Jag ska ha med kameran idag så får ni se hur det går för mig o MM idag. Kan bli rpännande :)

Så håll utkik!

En svår nöt!

Yes nu har jag fått något mer att bita i. Money Maker är hela 11 år, 11år med smarthet!

Han kan definitivt det där med att rida ut, hur man får någon att ge upp, hoppa av och gå hem igen... precis som han vill. Han har gjort det förr och han  gör det igen. Stannar och vägrar gå framåt, helt utan förvarning! Som tur är så har han fått upp mig på ryggen och jag hoppar inte av för än att jag själv vill.

Igår tog jag och Carolina ännu en tur i skogen, vår andra tur. Allt gick bra över vägen där han kronglade sist men på andra sidan vägen blev det värre, han skulle inte fram. Han bara lunkar på, stannar och vänder. Han ger sig inte, jag ger mig inte. Först försökte jag att vänta ut honom, genom att bara styra honom åt det håll jag vill ha honom och låtsades att det regnade.. Men han triggar upp sig själv och han blir värre och värre, bara utav att man styr honom tillbaka. Så det gick inte.. jag fick byta taktik. Genom att starkt och bestämt ta ett stort ledande tag tillbaka och ett rapp där bak så blev han lite spak när jag tog tag med hårdhanskarna, och han gick fram.

Sedan började han igen, Carro och Cherokee stod en bit fram o MM brydde sig inte ett skit om att dom gick iväg. Nu höll han  på att dra sig ut på vägen där dom kör som dårar. så jag hoppade av gick fram med honom en bit, hoppade upp och drev fram honom hårt.

När han väl börjar att vända och är mittuppe i det kan man inte gå på honom för hårt, då blir allt värre, han stegrar o bockar så man får ta det vid rätt tillfälle. Men jag o Carro kom på det att hon rider lite bakom mig hela tiden, med sitt spö berett att vifta tillbaka MM om hanskulle börja vända. O ja han provade ju klart igen, men där va Carro o cherokee, viftandes med spöet och skrek bestämt att han skulle gå framåt, jag drev på honom hårt fram och han blev ganska paff faktiskt, han kom ingenstans och fortsatte sedan framåt igen. Mycket klapp och beröm :)

Där fick han verkligen lära sig hur det kändes att gå rakt fram, jag klappade, han hade långa tyglar o ingenting krävande hände, han fick bara gå rakt fram. Men så fort han försökte så var carro beredd, jag spännde mig och drev på honom fram o så fort han gick fram igen så blev allting kul, avslappnande o skönt. Så till sist struntade han i att vända o han slappnade av totalt.

Vi testade honom lite på vägen hem och han var jätteduktig. Där han stannade o jag fick hoppa av så löd han bra. :)

Någon av er som rider hingstar eller hanterar?

Uteritt

Yes! I kväll kommer Carolina och Cherokee till stallet o rider med mig o MM :D Jag får hoppas att turen går bra denna gången o MM håller sig lugn. Annars e de bara att kämpa vidare. Men bara han inte gör några bocksprång för då flyger jag nog.. Mitt knä är inte så jätte bra idag så jag kommer inte kunna hålla om så hårt om jag skulle behöva! hehe kan bli skoj!

Får se om vi tar någon mer stegrings lektion med honom idag. Första gången gick ju bra i alla fall :)

Någon av er som testar trick på era hästar?

Hovslagare

Igår agerade jag lite hovslagare till Dark. Hennes hovar är verkligen lätta att raspa till än om man jämför med Petra som har  hovar som sten. Tänkte låta henne gå utan skor nu, o testa på att barfota verka henne. Min tjejkompis Carolina har gjort det på Cherokee, och hans hovar är verkligen riktigt bra. Så bra hovan får man inte med ett par skor på.

Till en början ömmade nog cherokee men nu kan han gå på grusväg lätt utan att känna något. Jag tycker att det verkar vara en bra lösning om man inte rider för tävling. Så jag tänkte prova hennes hovslagare om någon vecka tror jag. :)

Darks hovar är verkligen speciella. När hon kom så var vänster framhov väldigt platt och utfluten. Medans den andra var bred och högre. Det var ju ett tydligt tecken på att hon belastat sin vänstra sida mer än den högra.

Vad tycker ni om barfota verkning? Skor eller barfota?

Början på något nytt!

Idag ska jag hjälpa min lilla moder att besiktiga bilen, sen ska jag iväg o titta på olika priser på kamera och dator. Är på G att starta eget företag nu med filmprojekten och hemsidorna som skall göras. Spännande spännande!

I kväll tror jag att jag skall ta en tur på MM och Dark i kväll. Jag får se vad uret blir när jag är färdig med allt annat som skall göras. Men mitt mål är att rida båda två i kväll i alla fall!

Ha en bra dag!



Mr Money Maker!

MM är verkligen en ståtlig hingst, han har tre väldigt bra gångarter och han är extriört väldigt snygg! Nu när han varit hos två olika personer som lånat honom så har hans beteende ändrats. MM har alltid varit snäll i hantering, ridning etc. Men nu har han ändrats helt. Man måste nu ha kedja på honom för att ta in o ut honom från hagen, då han ska hingsta sig hela vägen ungefär.. O i stallgången är han stressad.. Han blir typ rädd bara man höjer handen för att klia sig i håret eller sätta så sig en hjälm. Så hingstkunniga har nog inte dom två  varit.

Jag menar man låter inte en stor och stark hingst göra som han vill, man måste sätta respekt i honom annars kan det till sist urarta.

Men igår skulle jag upp o rida på honom igen, utan att någon red med. Sussie var med mig för att kunna rycka in om han blev för jobbig. Men vi började rida i hagen, han skrek på stona som står i hagen en bit bort och han började att hoppa. O när hanblir sån kan man inte pressa honom så han stegrar eller bockar. Så man får låtsas att det regnar så går det över. Han gjorde så två tre gånger o till sist slutade han med det :)

Vi red mot vägen där vi red sist o han försökte att vända o skirka på de andra, men han lyckades inte på samma sätt som sist. Sussie gick en bit bakom för att vi skulle se vad han gjorde. Men sussie fick säga till honom en gång när han höll på att snurra runt på vägen för att impa på ettåringarna.. Sen efter vi hade fått rätsida på honom där så slappnade han av och jag kunde rida förbi stona utan ett pip från honom :)

Jag tog något varv i trav i hagen och sedan galopp. Han brukar vara segare än en åsna att rida men nu var han väldigt fram och glad, han gjorde två jättefina byte i galoppen o han var superkänslig. Så såhär får han gärna forstässa att vara. :)

Så med hjälp av att jag var lugn hela tiden och fortsatte att rida honom, istället för att bråka, när han började hingsta sig så slappnade han av snabbare och allt gick bra. vägen in till stallet gick också jätte bra o han var lugn hela tiden :)

Jag får se om jag eventuellt kanske kommer fortsätta att rida honom, det skulle vara skoj att få börja träna dressyr och hoppning igen. Han är så pass utbildad i dressyren så hankan jag lära mig massor på, o han kan lära sig massor i hoppningen :)

Vi får se vart det bär av :) ha en trevlig söndag!


helg!

Jaha vad händer i helgen?

Idag ska jag iväg på möte nu på morgonen, efter det blir det att hjälpa till på Bjärhus Gårdsbutik och sedan dra till stallet, krossa korn, mocka och fixa med Dark :)

Tror även att jag ska anmäla mig till en horsemanship kurs för att lära mig lite mer :) kan bli skoj! Något som testat på en sådan kurs?


RSS 2.0