Dagens ridpass!

Idag tog jag mig en tur på Petra uppe i paddoken. Jag hade även med mig sussie för att hon skulle se hur Petra gör när jag rider!

Hon är spänd och arg, man märker att det är något jag gör fel men jag har bara inte kunnat hitta vad det är. Så jag testade att rida lätt på en åtta, det gick käpp rätt åt hel*ete. Men när jag tar av stigbuglarna och får sitta ner så går det som en dans. Eller det va att ta i, men bättre går det. Hon blir lyhörd, lugn och jag sitter som kungen i tronen, jag vet min plats liksom.

När jag rider utan stigbyglar är det som att jag hittar balansen lättare och jag sitter rätt belastar inte Petra. Jag håller mina händer stilla och hon flyttar sig för skänkeln i åttan.

Så jag måste alltså träna på att rida med stigbyglar och hitta tillbaka min säkra sits när jag rider lätt. Det låter kanske konstigt att jag rider henne bättre utan sadel och stigbyglar men i slutet, det sista halvåret jag och petra var igång red jag ALLTID utn sadel bara för att jag skulle lära min att sitta ner på henne, och sedan ha det som hjälp i hoppningen. Vilket belv väldigt bra!

Så nu e det den träning med stigbygel som gäller!

har någon av er haft samma problem?

Bilder från passet:








I alla bilder här har jag stigbygel på! Det gick som det gick..

Ingång sättning!

Eftersom att både jag och Petra varit från ridningen i ca 2 år så kan man säga att vi får mjukstarta våran träning! förra veckan fick jag bekanta mig i ridningen igen vad gällde Petra! Stor tjej med stor trav hehe! Men jag red henne igår och det gick väldigt bra, hon har tendenser till att ånga på lite emellanåt men jag tror det främst beror på mig och min obalans. När man väl var igång så var allt så smidigt men det ska det bli igen,  är lite ringrostig!

Om två veckor ska vi på dressur kurs :) jag är så himla taggad och jag hoppas att det kommer gå bra. Så nu håller jag och Petra på att mjukstarta oss inför detta. Jag rider varannan dag och varannan dag springer jag en runda.. de e det tänkt i alla fall hehe :)

Har ni några tips på bra konditionsträning i paddok?



Här hade man full koll på läget :)

Precious insittning!

Precious va verkligen jätteduktig när jag satt på henne i förra veckan! Hon brydde sig inte om att vi la på sadeln, inte att vi spännde sadeljorden o inte att jag satt mig upp på henne. Hon tittade lite på mig men gräset va det som va viktigast. Vi skrittade ett varv på grusplanen och det enda hon tyckte va skumt va nog att det vinglade lite för henne, men så fort hon såg att det bara var jag som satt på så va hon lugn. Det enda hon reagerade genom var att dra bak lite lätt på öronen... Inget mer! Hon lär bli en lätt dam att rida in tror jag!

Hon är en häst som jag tror kan passa till vilken gren som helst, men mest fälttävlan. Hon har en stor fin galopp och hon har ett väldigt bra psyke! Hos rätt person kommer hon att kunna gå långt! Men samtidigt är hon en häst som kan vara för hobbyryttaren och för tävlingsryttaren! hon har rätt psyke!

Hade jag haft pengar och tid hade jag velat ha henne, det har jag sagt förr, men det har jag tyvärr inte!

här e en film från när jag satt på henne tyvärr kan jag inte lägga upp filmer från youtube längre men jag lägger upp en länk! KLICKA PÅ DEN!!!



Dark får ha på sig en flughuva för att hon får konstiga sår i huvudet som antagligen är från flugorna. Hoppas dom försvinner nu :) Hästarna tuckte hon såg väldigt märklig ut o Pretender som står brevid Petra blev lite rädd för henne! haha

glad påsk allihopa!

Jav vet inte hur ni har de men hos oss firas inte Påsk så seriöst. Visst man träffar släkten o så men det är inget speciellt för min del. Tycket det bara är bra med ledigheten´!

Idag har jag röjt i mitt uterum så att man kan använda det. Har hållt på med det sedan klockan åtta i morse o e äntligen färdig :) Nu kommer snart Kusiner till gustav o hälsar på så då får det ju se fint ut. Har värsta sommarutstyrslen på mig också, shorts och linne inte illa för att vara i slutet på april. Synd bara att våren försvann! Vilar min fotled som jag vrickad ei onsdes så det blir inget ridande för mig idag, hästarna får sola sig hela dagen!

Glad påsk på er, vem vet vi kanske ses på blåkulla ;)

Tillbaka :D

Yes nu har jag kopplat in datorn! O ja de e lätt att koppla in datorer men den skulle liksom in i mitt skrivbord så det vara tvunget att borras o klabbas liksom. Därav att det tagit tid!

Jag har i alla fall ridit Petra och Dark hela veckan! I måndes och tisdes va Petra lite bångstyrig som jag skrev men i lördes hade jag med mig michelle som red Dark medans att jag red Petra. Jag måste säga att jag rider Petra mycket bättre utan sadel, hon blir mycket mer känslig och konstigt som det kanske låter så får jag bättre balans på henne. Med sadel på spänner jag mig mer och glider fram och upp med benen så att jag får ingen direkt tungd i min sits. Det ska det klart jobbas på, har ju ridit Petra utan sadel i en evighet innan när hon var igång så därför kan jag det bättre.

Dark var väldigt Duktig med Michelle på ryggen. Michelle som mest är van vid hästarna på gymnasie skolan klarade att rida Dark jätte bra! Det tog ett litet tag innan hon hittade knapparna men sedan gick det bra! Hon Fcik henne att gå lugnt och stillsamt hela tiden! Det är väldigt nyttigt att ha andra på ruggen för Dark så att hon pallar pomställningarna psykiskt! Annars kan det lätt bli att dom blir överkänsliga för nya ryttare, att dom inte pallar att någon spänner sig för mycket till exempel!

Petra är ett tydligt exempel på att inte tåla andra ryttare som inte rider som jag! Hon kan ställa sig o gallopera på stället, bocka och riktigt lägga bak öronen. Men ändå slänger jag upp alla möjliga på henne och oftast går det bra. Hon är oftast också väldigt dominant o ör med folk direkt när hon märker att hon börjar få kontrollen!



Ser nu hur paralellt hon står med hovarna, så dom ska stå när dom står rätt på hoven! Allt belastas lika mycket! Fräckt :)

Påsklov!

Yes det är även påsklov för min del så jag e glad! Nu e de fint o härligt ute så jag har passat på att rida igår o idag! Igår tog jag både Petra och Dark o idag blev det enbart Petra. Nu helt plötsligt e hon jätte beroende av sin son o skriker på honom bara hon e uppe i paddoken! Så nä ändring på det!

Har film från när jag red Precious i söndes med, men min dator är nere för tillfället så den ska bara kopplas så kan jag lägga upp en film på de sen. Hon Brydde sig inte ett smack, Enligt henne va det godare att äta gräs!

Om tre veckor ska jag o Petra vara med på en dressyrkurs hos personen som jag ska göra en hemsida till. Petra  har varit helt bångstyrig att rida både igår och idag, Hög hals o taktar sig fram lite smått, Hon koncentrerar sig mest ¨på att kalla på sin son i hagen! Så nu e de bara så att huvudet ska ner o hon ska gå där avslappnat! Herregisses, hon har ju inte brytt sig innan men nu helt plötsligt ska hon det! Helt otroligt!


:)

Nu vill jag bara rida rida o rida! :D

Dagens ridpass!

Med nya hovar o inget regn så begav jag och Dark oss upp i paddoken! Med oss hade vi Amanda som assisterade som kamera man (kvinna!) jag kan ju säga så mycket att jag inte var fullt fokuserad under detta passet. Både jag och Amanda gillar att snacka så det blev rätt mycket sånt.

Men för att sammanfatta dagens pass så tränade vi som vanligt halt, hon började klart med att smyga in i halterna men det fick det bli ordning och reda på genom att jag gjorde halt signalen och sedan när hon inte lyssnade så gyggade jag henne skarp  med tygeln, inte så skönt tyckte hon så hon valde att lyssna till min sist istället. Så det sista stoppet blev precis som jag ville ha det! Kanon :)

Tog ett litet hopp också, första gick kanon, men så bestämde hönsgården för att starta krig med varandra så då skulle ju Dark bli rädd för det, så hon började stirra!

Film får ni en, när jag o dark värmer upp lite. Svänga med hjälp av att tygeln faller på halsen o någon halt som verkligen e smygar halt! Ja ni får se själva :)

Bild på hennes nya fina hovar, hon kan ju inte stå mer paralellt :)



KOLLA KLIPPET HÄR

PD- photografer

E hemma nu för att byta om lite snabbt! :) sedan ska jag bege mig till stallet, idag ska jag rida Dark o idag har jag även med mig Amanda som PD (filmare på filmspråk) så idag blir de film o bilder :)

Ponnyakuten!

idag har jag tittat på de två senaste avsnitten på svt play! maskeradhoppningen va ju rolig, även ett bra sätt för juryn att veta vem som ska vara värdig att åka o träna. Det gick ju bra för dom två när dom tränade fälttävlan, båda fick inte uppleva problemen dom sökte dit för så det var ju super!

En tredje säsong ska spelas in o det ska bli spännande att se vilka problem som ska lösas då! Tur att programmet finns så att man kan se hur hästvärlden kan se ut här i sverige. De e ingen dans på rosor alltid!

Tobbe sa en ganska bra sak i söndes: Det är konstigt hur vi människor funkar bland våra hästar, man får tex inte skrika eller prata högt i ett ridhus, där ska det vara tyst så att man kan höra en knappnål falla, hästarna kan ju bli rädda! hehe

Dom e inga små vilsna själar som e rädda för allt som rör sig - Tänk på att dom blir vad man gör dom till!

Låt hästarna vara just hästar o inte något som man pyntar och har som en leksak!

Här e min ängel för någon vecka sedan, när vi precis hade haft vårat super bra pass i paddoken :)


Tobbe Larsson @ Båstad Ridcenter

Igår kom Sussie o sa att hon bokat biljetter till en show med Tobbe i nästa månad! Glad blev jag :) Grejen va så att hon hade sett fel o showen va idag! Ännu bättre! hehe

Jag har precis kommit hem från Båstad Ridcenter där han höll i sin show. Han berättade om hur man tränar frihets dressyr och uppsutten ridning. Väldigt spännande och roligt. Han är verkligen en idol o man tänker bara; jag vill också kunna det. Tobbes tips va bara det att lägga ner mycket tid på att hantera dom lösa så lär man sig att tyda signaler, för när hästen gör som man vill så har man gjort rätt. Helt riktigt!

En sak som var ganska komiskt var att en av hans sponsorer va på plats, en oljeshejk! haha ni kommer se han på bild. Han verkade nöjd med showen!

Sedan va det frågestund och den bästa frågan kläcktes av en lite tjej som frågade Tobbe; Hur ska du hinna hem till Ponnyakuten? hehe hon förstår klart inte att det är förinspelat!

Ja så har min dag varit! Härligt väder med hästar på schemat. Nu drar träningen på gång på rikitgt när vädret är på topp! Jag gillar det!

Lite bilder från dagen:












Sista bilden blev ju klart bäst, men de va kass ljus i ridhuset med man ser ju vad bilderna föreställer :)

Va, blåser det ute?

yes det är stooorm! Allt bara böåser iväg, tur att hästarna står kvar!

Det har kommit massor av grönt gräs överallt o det växer så det knakar! Om några veckor tror jag inte att vi behöver sätta ut rundbalar längre. Hoppas de så dom får i sig nytt gott gräs istället!

jag tränade ju Dark i måndes, o de gick jättebra som jag skrev. Tränade på att hon skulle flytta sig för tygel; när den högra tygeln läggs mot halsen så ska hon svänga vänster, ifrån tygeln, o ja det tog typ tre sekunder sedan fattade hon det. jag lyckades även att rida o göra det i alla gångarter med en hand!! Bra va?

Sedan e de ju halterna jag vill få till så jag skulle göra halt från trav när jag höll på att träna styrningen o hon gjorde ett stopp direkt. Nu vill jag ju påpeka att hon gick i kort trav så de va inget rodeo stopp men hon stannade direkt utan att jag behövde ta i henne. Behövde enbarg lägga bak handen motmin kropp o sitta till, vips så stod hon stilla! Jag var paff o jätte glad! Tränade inte mycket mer på det sen men det var det enda stoppet som blev perfekt!

Hoppade även ett kryss, dom förra ägarna kunde inte rida henne i en paddok med hinder i då hon blev helt super stressad! Nu tog hon det i kort trav, hoppade och landade i trav igen! Min duktiga lilla ängel!



hade ingen som kunde fota så det får blir en gammal bild :)


Oj förlåt...

... Hovvårdare heter det! Maria heter hon o hon är hovvårdare! Hon verkar hovarna på ett " vildhäst" vis o Dark och Petra fick riktigt fina hovar! Helt otroliga! Jag är nöjd! Red Dark i måndes o det gick kanon, red henne på enhandsfattning o hon lyssnade hela tiden! Vi lyckades få till ett snabbt stopp från trav! Uppdaterar med bilder när jag kommer hem! Tyvärr får jag inte rida dom nu när dom har nya fötter :)

Ännu en...

...jogging tur avklarades igår! Samma runda med endast ett stopp i ca tre sekunder, vilket berodde på att hunden, Daisy, hittade något roligt att sniffa på sp hon bytte kurs så vi fick stanna o ropa på henne! Jag måste säga att jag är ganska stolt över mig själv, första gången fick jag knappt någon luft alls! :) Red Dark igår o jag måste säga att hon är superduktig! Mer om de kommer i kväll! De kommer förresten en barfota Hovslagare till Dark o Petra idag! De får ni också veta mer om sen :) ha en bra dag!

Första uteritten för i år!

Sorry med frånvaron! Har haft en datorfri helg hehe!

I lördes sken solen och det var nästan för varmt för att vara sant! Jag passade på att ta mig en skritt tur på Petra i skogen. Hon var väldigt duktig till en början men bara efter några minuter ville hon vända och gå hem, hon vänder ju klart inte utan hon börjar titta sig bakåt för att försöka se om jag låter henne gå hem. Alla hästarna i hagen stod och skrek och kallade på henne hur länge som helst o det gjorde inte saken bättre! Men jag tvingade henne framåt och hon hade inte mycket till val än att gå fram. Efter ett tag lugnade hon ner sig med vändandet men då skulle hon helt plötsligt vara rädd för allt! Samma tur vi har tagit flera gånger.. Men efter ett tag slutade hon att vara rädd o då började hon trippa sig framåt och varierade det med att skritta fort.

Jag gjorde halt, ryggade flera gånger men nej hon lyssnade inte, men efter ett tag började hon bli trött och svettig så då skrittade hon bara snabbt. O på hemvägen skrittades det fort men ändå bättre än på vägen ut.

När vi närmade oss gården så började flocken att kalla på henne igen men nu visste hon att hon skulle få komma hem så hon var betydligt lugnare.

Westernhästar som beter sig såhär o bara vill hem, gör man som så med att man rider hem, kopplar upp dom vid något ställe, med lina som är töjbar och stark. Högt upp så att hästen inte kan fastna eller göra sig illa. så får hästen stå där i flera timmar utan kompisar o mat. Enbart vatten.. Då vänds känslan av att det är roligt att komma hem till att det är tråkigt så det blir ingen stress varken ut eller hem.

Detta gör dom då inte var gång dom ridit utan det behövs bara göras någon gång så att hästarna vet vad som kan vänta dom när dom kommer hem.

Smart och effektivt utan att skada eller trötta ut sin häst!

Jag gjorde dock som så att jag red upp i paddoken, travade två varv hoppade av där och sedan hem. Så slutade vi det lugnt och avslappnande. För där uppe e hon lugn som en ko! Men jag antar att hon inte ville lämna sin flock o sin lilla son trots att hon inte bryr sig om honom när vi e i paddoken. Men såhär har hon nog aldrig betett sig. Får testa någon gång i veckan igen!


RSS 2.0