Solen skiner igen!

Yes idag vaknade jag till fint väder, helt perfekt! Solen skiner och fåglarna sjunger. Igår regnade det hela tiden, och det blåste jätte mycket, speciellt i Helsingborg..

Nu ska jag iväg till klippan, köpa takfärg, vara i huset och sedan ska jag till stallet och rida Dark! :)

Så jag uppdaterar senare, antagligen med en liten filmsnutt från min och Darks träning :)


Helsingborg!

Jaha då va arbetsdagen slut och helgen är här! SKÖNT :)

I kväll tänkte nog jag och några kompisar dra in till Helsingborgs festivalen, vi får se vad värdret säger bara. Regn och storm är ju inget väder att gå där inne i!

I morgon blir det att rida Dark, tänkte ta det i paddoken, så att jag kan träna tempot med henne. Skritt och trav går bra nu, och jag ska få henne stakare i traven så att hon orkar gå sänkt hela tiden. Sedan när hon är stark där, så kan man börja bearbeta galoppen. Tänkte mig att rida på fykantsspåret, öka traven och sänka traven, och hela tiden ha henne låg. Tänkte även ha lite kavaletti övningar så att hon får lyfta lite mer på benen :) Vi får hoppas att vädret håller sig bra bara så vi slipper rida i ös regn :)

Efter stallet i morgon blir det att renovera huset. Just nu är det veranda bygge som gäller, en stor och regäl, som passar perfekt till stora bjudningar!

Jag ska dock fixa fönster och väggar så jag har fullt upp!

I morgon ska jag försöka få Sussie att filma lite så att ni får se hur hon går, så får ni säga vad ni tycker och ge tips och triks om ni har några! :)

Ha en trevlig helg!


Kontroll

Nu har jag satt ihop en snabb skitt i paint, en bana som kan vara bra, när man vill lära sig att kontrollera hästen mellan hinder.


Ja som ni kan se så är det mycket avbrott från trav till skritt, halt och rygga. När jag rider fram hästar som är väldigt fram så brukar jag alltid värma upp med att trava några steg, skritta, trava några steg, skritta, trava några steg, göra halt och rygga. Detta skiftar jag emellan och till sist har hästen full koll på dig på ryggen. Sedan när jag känner att det ärmig hästen lyssnar på så fattar jag galopp, även där några språng sedan trav etc! 

Samma sak gäller med denna övningen, allt gå ut på att hästen ska lyssna på dig, det är du som ber den hoppa hindret, gå över bommen, eller sakta av. Allt går ut på att det är ryttaren som bestämmer takt och tempo, och hästen lyssnar till dig. 

Detta tränade jag med petra flera gånger innan jag skulle hoppa en bana på högre hinder, viktigast för mig va att jag skulle ha full kontroll på denna övning innan jag hoppade något större, på så vis slapp vi att ha dragkamp genom banan, riva eller vägra, och både jag och Petra gick hem glada med bra självförtroende efter träningen!

Har ni några frågor om denna övning så fråga gärna :) 

inget stall idag!

Idag blev det inget stall och ingen ridning för min del!

Efter jobber drog jag hem, åt lite mat, och sedan har jag suttit och kollat lite olika jobb man kan söka... alltid skoj hrm? just nu jobbar jag på skånska byggvaror, och jag har jobb där tills att jag hittar något annat, så det är ju skönt :)

Funderar på om jag ska lägga upp ett tips om hur man får kontroll på sin häst inom hoppningen. De flesta hästarna jag ridit nu på senare tid, har ju varit väldigt stressade, speciellt när det kommer till hoppningen. E det så att en häst har blivit hoppad, och det har gått fel allt för många gånger, så kan även hästar få dåligt självförtroende gentemot hoppningen. Hästen börjar se hindren som något skrämmande och farligt. 

När jag menar att det har "gått fel" menar jag att man kanske ridit fel på hinder allt för många gånger, man sätter upp för höga hinder som hästen inte klarar av att komma över felfritt etc. Detta kan sedan resultera i att hästen hoppar fel och då börjar den få ont i kroppen. Därav blir hindren förknippade med stress och smärta... Men det finns lösningar för det med, men huvudsaken är den att hästen inte har ont någon stans, om den har det får man åtgälda det först!

Så jag kommer nog med en liten skiss på en "bana" jag brukade hoppa med Petra, i början då hon var som stressigast.

Skulle ni vilja få lite tips om det eller något annat? :) bara att lämna en kommentar, så ska vi se om jag kan komma på en liten lösning :)

på besiktning!

Idag tror jag att Annimi ska på besiktning. Går hon igenom den blir hon såld till Norge.. bara 100 mil ovanför Oslo! Vi filmade henne för två dagar sedan, hennes ägare Caroline rider henne, och så här blev resultatet:



Visst är hon fin :)

I paddoken

Igår tog jag upp Dark i paddoken för lite stretching och träning. Jag började med att skritta, göra halt, rygga etc. Nu sitter halterna och ryggningen ganska bra och hon lyssnar på sitsen direkt, så att ta i henne behövs inte heller. Att kunna rida henne utan att ta i henne är väldigt bra, eftersom att när man tar i henne så kommer stressen krypandes!

Det underlättar även i traven, jag behöver bara sitta till en gång och hon saktar tempot direkt. Hon går lågt hela tiden utan att dra upp huvudet. Jag testade även galoppen i båda varven.. vänster galopp är betydligt lättare för henne och hon orkar gå lågt längre än i höger varv.

Det gick lite för fort i häger varv till en början, men hon lugnade ner sig och då slutade jag ridpasset, jag hoppade av och skrittade av henne från marken! Jag tycker det är väldigt viktigt att hästarna får med sig ett positivt minne av ridpasset så att dom kan relatera till det sen :)

Så jag kanske drar till stallet i morgon och rider. får se hur det ser ut efter jobbet!

Ha det fint :)

Shopping!

Nu har jag äntligen slutat att jobba för dagen, magen har fått i sig lite mat, och nu är jag taggad på shopping! Eller shoppning kanske man inte kan kalla det. Jag tänkte se om jag kan få tag på ett par bra ridskor, som tål lite. Mina "stallskor" (gympa dojjor) gör sig inte så bra i stallet, i alla fall inte när man rider!

På min ena ridstövel har dragkedjan gått isönder så jag får fixa en ny till den. Så nya ridskor skulle passa bra nu i sommar, bra att ha i stallet och ska man rida är det bara att slänga på sig ett par chaps :)

I morgon blir det först arbetsintervju, och sedan en ridtur med Dark och Annimi. Just nu är vädret verkligen riktigt behagligt för uteturer! Ja just de.. jag måste köpa flugspray idag också. Som man kan ha när man ska rida ut. När hästarna blir varma så kommer hästflugorna direkt. Då behövs det ett lite starkare medel.

Mitt egna flugspray hjälper inte så jätte mycket på dark.. Men det hjälpte jätte bra på min kompis häst! Konstigt.. Dark smakar väl bättre, hehe!



tre hästar!

Idag har jag legat i på hästfronten! dagen började med att jag red en D-ponny som en tjej haft problem med. Han stegrar och kastar av henne hela tiden, och sist hade det gått så långt att hon fått honom över sig...AJ!

I alla fall, jag och sussie sadlade och gick ut med hästen i paddoken. Jag hoppade upp och började skritta... det va då jag kände det jag förväntade mig, han gick helt stappligt och stelt, som om han knappt vågade gå med frambenen, dom bara "gick emot" när han gck framåt. Trav fanns inte på schemat ens, jag provade några steg i bäda varven och han va lika dan där, han ville hellre fatta galopp. Jag hoppade av kännde igenom honom som jag gjorde innan jag hoppade upp, rygg, bog, manke där satt inte mycket, lite i bogarna, men det som han reagerade mest på var höften! han hade riktigt ont i höften när man tryckte där, han reagerade till och med lite när man ryktade! Så det är inte så konstigt att han vill ha av ungen som sitter på och kräver trav, galopp och hoppning av honom.

Han ska definitivt inte ridas utan en kiroprakter behöver komma och kolla på honom, veterinären har varit där och han är röntgad! Jag hoppas dom lyder mig och inte rider honom innan dom skaffat dit en kiroprakter. stackars häst! jag hade också kastat av den som plågat mig.

Efter den ritten så red jag ut med Madleine, hon tog sitt halvblod och jag red en fjording varmblod. En fin polle den där figge :) Så det blev en skritt tur i skogen med lite trav och galopp, och mycket snackande! hehe

Nu i kväll har jag visat Annimi för en kund. Visade alla gångarter, skänkelvikning och början till passage, hehe jag var helt slut i benen och mina knä började säga ifrån, men det kom några steg :) Så nu får vi se vad kunden säger!

Vad hittar ni på med hästarna nu i sommar då?

du svea...

"Tycker du det är bra att lägga ut sådana filmer när man rider utan hjälm????? Det tycker verkligen inte jag och man ska väl ändå inte rida när det är så här varmt heller." Utan hjälm.. för det fösta svea.. så är detta ingen instruktionsvideo, om jag rider utan hjälm eller inte är ju inget du behöver bry dig om, om något skulle hända så e de jag som skadar mig och inte du. För det andra så är väl inte 20 grader så värst farligt. Om du läser på lite om hästar så ser du att hästar klarar värme på ett hett annat sätt än vi. Våra hästar i hagen har en hel skog att stå i med gott om skugga. Men ändå står dom i tryckande värme mitt i solen en hel dag. Så dom upplever värme på ett helt annat sätt än vi, och kan lättare kontrollera sin kroppsvärme med allt vatten som dricker! Jag vet inte vad ni andra tycker men, att rida ett pass på max 15 minuter i 20 graders värme är väl inget en häst dör av eller mår dåligt av!? Hur klarar annars andra djur sig i denna värmen? Förresten.. det blåser idag, akta så att inte hästarna blåser bort!

Galopp

Då sitter man på jobbet igen, med new moon ljudbok i öronen. Igår gick jag in på svensk galopps hemsida, o skickade ett mail till dom angående darks frysmärkning på ryggen. 5v6c står på ryggen på henne. Har undrat länge var hon är ifrån.. Man borde kunna hitta hennes stam genom den, så mitt sökande är på gång. En gång hörde jag en från ridsport berätta att hon kan vara engelskt fullblod, att dom hade sådana märkningar. Någon som vet något om de?

Första ritten!

Här är en film på pretender när han travar så fint! Här e den:


 

Här är en film på när jag och Petra galopperar. Observera att varken jag eller petra har gått något/ridit ordentligt på det senaste året.. men det ser ändå hyffsat bra ut, o petra e lugn o fin :)


Jobb

Då sitter man på skånska byggvaror o jobbar.. Inte så super skoj, men det går. Jag har nog inte berättat att jag ridit ut på dark två gånger i måndags o i förra veckan. Första gången hade jag sussie o annimi med mig. Vi höll oss till skritt o väldigt lite trav, o dark va hur lugn som helst hela tiden, till och med efter traven. O i måndags drog jag o dark hem till carro o tog en lagom lång skritt tur i skogen, vi red till och med i ån! Det ända dark blev irreterad på va alla äckliga flugor o bremsar! Så allt gick super o dark va glad hela tiden :) men så fort man tar lite för mycket i henne så kryper paniken i henne, men nu vet man hur hon reagerar i alla fall. :)

Petra, en riktig tungviktare!

I förra veckan red jag på Petra, så att sussie kunde filma Pretender när han travar så fint. Steget han har är bra :) ett plus i kanten. hehe.

Men under tiden vi stod still, tetsade jag allt möjligt på Petra, hur långt bak man kunde sitta på henne (jag red utan sadel) om man kunde stå upp, ligga ner, rida baklänges ja mm. Roligt va det o hon accepterade allt, och tyckte nog att jag inte va till alltför mycket besvär. Då kom jag på ideén att den måste gå att rida två på henne.

Så lite senare på dagen när jag träffade ronja, frågade jag henne om hon velat testa rida med mig på Petra. Yes, hon va på. Så dagen efter åkte vi upp i stallet, ronja hade även med sig sin tjejkompis sofie, också en hästtjej :) Så jag brjade rida Petra, sedan hoppade ronja upp bakom mig. hehe Petra brydde sig inte alls! Så vi testade att trava. Det gick det med, men om ronja tappade balansen så gjorde jag det med. hehe Sedan slängde vi upp sofie också. Petra gjorde inget alls mer än att gör halt några gånger. Så där red vi.. tre stycken på petra utan några problem. :)

Ronja och Sofie fick även prova rida Petra efteråt, även då utan sadel och i alla gångarter. Sofie tyckte det va en stor häst hehe, och ronja hade en skön stil i traven ;) hehe De båda klarade av henne bra och allt gick lugnt tillväga!

petra har verkligen blivit en lugnare dam, tar livet mer med ro, och stressar inte upp sig längre! Det är bara bra, speciellt att hon va lugn när andra red henne. Men så e det. Man ska inte behöva longera sin häst för att den stått i en vecka, den har inte samlat energi till tusen för det, utan den ska kunna va lugn även då. Så tänk på det, har man inte ridit på en vecka och hästen rusar omkring när du väl rider... då e det något fel!


jag och ronja


Sofie, ronja och jag! alla ser helnöjda ut :P


Bhuu!

Sorry för helt usel uppdatering! Har haft fullt upp med jobb, hus och hästar :) men jag har i alla fall en hel del att berätta för er om :) Men kan tyvärr inte göra det i kväll. har inga bilder på denna datorn, men i morgon! DÅ LOVAR JAG ATT UPPDATERA :D

Examen!

Jaha då drar jag till Hultsfred idag för att ta examen i morgon. Ska presentera mitt examensarbete och sedan blir det avslutning för våran del! Lite synd faktiskt, men nu på senaste så har man knappt kännt att man gått i skolan. Man har mest jobbat och hållt på i huset så man har glömt skolan lite.. De e många som frågar om man nu ska ha examens fest, de e ju typ som studenten, men nej det ska jag nog inte.. Känns inte som att det är så stort.. Hrm? ja jag vet inte. Vi får se :D Annars får jag ta det på inflyttningsfesten!

Så nu lät det vara lite dött här några dagar fram (fredag) så ni vet! Men ha det bra sålänge :)

Helgens strapatser!

I lördes morse satte jag, ronja och sussie oss i bilen för att dra ner till Falsterbo! Vi beräknade att vara där vid tio tiden, men kom inte fram för än vid halv tolv! Någon jäkel skulle ju givetvis krocka eller nått så att det va flera kilometer kö innan höllviken! Gissa om alla i bilkön va trötta på den jäkeln :P

Väl framme blev det käk, först av allt! Sedan gick vi och kollade på Tobbe Larssons show... inte mycke till show måste jag säga. Han visade sina två frieser hästar. Piaff, passage och spansk ritt va det man fick se. Jag hade förväntat mig mycket mer, lite frihetsdressyr, eller så kunde han berättat hur han lär dom spansk ritt.. eller nått? Duktig är han, men det hade nog varit roligare att se honom på framridningen!

Sedan blev det att gå runt bland alla shopping tält. En hel drös med tält som sålde allt möjligt. Det jag fick med mig hem var: muggmedel och knäskydd från back on track! Rikigt bra skydd som även kan användas när man rider. Helt perfekt!

Ja sedan drog vi hem efter en liten titt på hoppningen! 35 grader varmt va det säkert där nere så svetten forsade från alla hehe! Skönt med bil med AC!

Igår skulle Carro ridit Dark, men hettat var olidlig även igår, så jag drog till stallet och duschade av Dark och Annimi. De såg ut att behöva svalkas som mest. Skönt tyckte dom att det var i alla fall, dom njöt riktigt :)

Bilder från falsterbo:










Då var det avklarat!

Yes kiropraktern och hovslagaren avlöste varandra igår. Kiropraktern fixade till Dark förhoppningsvis en sista gång. Hon satt i en kota i ryggen och en i manken tror jag.

Stackars Annimi satt fast på några fler ställen... och han sa det att hon saknar energi helt i den högra sidan, hon är i princip helt blockerad av vad gäller att visa känslor. Det var först vid sista kotan som skulle rättas till som hon började slappna av och visa att det var skönt. Hon va nog väldigt tacksam till honom då allt släppte. Så nu e det skrittpass som gäller för den damen, även dark för den delen.

Jag och carro får väl ta vars en på söndag.. Den som ska "ridas" mest lär ju carro få ta. jag får mest åka häst så att mina knä inte säger ifrån :)

Hovlagaren fixade bådas hovar också så att dom blev fina. Dom förra ägarna till Annimi hade fått på bakskor fram på henne, inte konstigt att hennes hovar såg ut som fan! Darks skoning blev ju betydligt bättre än sist! Nu är det trakterna som skall jobbas upp!

Fick ett tips igår av hovslagaren, och det var att ge hästen vanling bakgäst i fodret, som innehåller mycket b-vitamin, som behövs för att hovarna ska växa och bli starka. Någon som hört talas om det innan? inte jag i alla fall.. får höra mig för lite om det finns fler som testat.. hehe




Falsterbo Horse Show!

Dit ska jga på lördag! Jag, Sussie och Ronja drar i tid på morgonen. Sen står marknaden för resten! hehe man kan inte hålla pengarna i styr på en sån plats. Finns ju hur mycket som helst man inte visste att man ville ha för än man ser det! Tobbe Larsson kommer även dit och ska ha en föreställning så det får man inte missa :)



Jag har funderat lite över en sak. Varför är det så att veterinärer och kiropraktiker inte alls tycker om varandras metoder? Om dom hade agerat tillsammans hade dom kunnat lösa hur många problem som helst.
Jag kan tänka mig hur många fall veterinärerna får in, där hästar går orent, har ont i rygg, manke etc. Dom röntgar och ser oftast ingenting, nä då blir det operation.. hrm? sen kallar man dit en kiropraktiker som knäcker rätt lite och problemet är löst! Men sen e ju veterinärer bra till mer akuta saker som tex, feber, öppna sår etc. Ja massor!

Jag tycker att det hade varit all idé att dom två parterna kunnat jobba ihop, eller lära av varandra. Istället för att blunda helt :)


Hovslagare och Kiroprakter!

I morgon kommer både hovslagaren och Kiropraktern på nästan samma gång, hehe får se hur det går. Dark behöver nya fina skor fram, har bestämt att hon ska vara utan bak så att hon så småningom kan vara utan skor helt. Hon ska ju inte hårdridas så att hovarna slits helt o hållet.

Det blir tredje gången kiropraktern kollar dark. Antagligen sista gången också, är tveksam om hon behöver fler behandlingar, hon är så fin just nu i rygg o kropp överlag. Hon har blivit så vacker den donnan. Hon ser ut att verkligen ta livet med ro, och ser ut att vara frisk som en nötkärna, vilket hon är :) Man kan inte tro att hon är femtån år gammal till varken utseende eller sätt. Hon har forfarande roligt med fölisarna och Precious hehe.


Morgonmöte? Dark Annimi och Precious

stackars Annimi har dumma exem av något slag. Men dom börjar lägga sig nu. o hon har bara varit i stalle en vecka. så det läker nog snart helt och blir fint :)


Hovbölder!

Idag fick jag veta att min tjejkompis häst, blivit blockhalt i veckan, och opereras idag för en hovböld som spridit sig i hela hoven och upp i benet. Jag hoppas med allt att hon blir bra och att försökringen kan hjälpa till. Vad går man annars och betalar för hela tiden?

Så nu blir det väl kovalecent för beccas del i några månader. Ingen vet heller vad det kom ifrån? Det kom bara från ingenstans och helt plötsligt va hon halt. Någon som läser här som vet hur hovbölder fungerar och kommer till? Själv vet jag nästan inget alls om det.. o det kan ju vara bra att veta om olyckan är framme!

Jag håller tummarna för Becca!

Jag har även frågat Carolina om hon vill hjälpa mig att rida Dark. Mina knä pallar inte trycket, så får be någon om hjälp under tiden. Givetvis är jag med och "instruerar" :)


Här har vi Carro under en träning för sussie förra sommaren. Här rider hon Cherokee!


Annimi

Då har jag och sussie tagit oss ett morgon pass på fina Annimi. Uppe med tuppen gick vi ut i stallet och fixade till henne, för att sedan ta oss upp till paddoken.

Jag började rida, lite uppvärmning, och så att sussie såg att hon var snäll! Hon e ju trots allt 175cm i manken. sedan var det Sussies tur. Då började hon gnägga hela tiden och ville inte sluta. Hon har väl aldrig haft några vänner innan så dom kallade hon på hela tiden. Minsta lilla sussie satte till och lutade fram så gick hon upp i piaff hela tiden. Så fort man tog minsta lilla i tyglarna så dog hon helt, hon har ingen framåtdrivning alls när dressyren ska ridas. Så det struntade vi mest i. Det var framåt och kul som det skulle vara.

Annimi som är så snäll blev väldigt sprallig när galoppen ökades sen när jag satt på, då bockade hon några språng och tyckte det vva hur kul som helst.








Bild från förra veckan..

Uppe med tuppen!

Idag gick jag upp vid sju för att kunna vara i stallet vid halv åtta. Yes det var jag också och jag plockade in Dark direkt och fixade henne inför ridningen.

Jag red upp i paddoken och skrittade på liten bana som ungaran hade gjort med lite slalom och små hinder. Det gick bra. Jag mjukade upp henne så gott jag kunde och sedan travade jag några varv åt båda hållen. Jag måste inte längre ta i henne utan tyglarna hänger utan kontakt i munnen. Jag styr henne helt med kroppen, gör halvhalter, halter, avsaktningar, svänger.. Ja hon lyssnar i princip på allt, och utan att hon blir stressad! Ibland får man ju ta hjälp av tyglarna men oftast räcker det med en tillrätta visning sedan lyssnar hon igen.

Nu gör hon allt utan att stressa upp sig. Det är ju bra, så när jag ridit henne nu några gånger så ska jag testa på galoppen. O då ska jag försöka få med Sussie så att hon kan filma och fota. Jag har bilder från jag red Annimi men inte på min egen dator så dom kommer snart.

Ha det fin fint i sommarvärmen :)

En ny!

Igår fick jag rida ett stort halvblod på 175 i manken. Åtta år gammal och kan redan de höga skolorna. Passage var inga problem, och kort gallop med byten var inte heller det någon konstighet. Det var riktigt roligt att få testa på att rida en så utbildad häst som denna. Hon var så himla känslig vad gällde att samla henne. Lite skänkeldöv bara..

Jag började rida henne i hagen på lösa tyglar, skritt, trav och galopp. Sedan började jag att samla upp henne och det var inga konstigheter med det, mer än att mitt knä inte kunde hänga med riktigt. Till sist lyckades jag att få upp henne i piaff och vi hittade takten. Sedan testade jag galoppen, och eftersom att jag är van vid stressade och okunniga hästar så är mina hjälper väldigt starka så när jag skulle göra en halvhalt genom att sitta still så galopperade hon i princip på stället, o då va det byten som gällde, det gick lätt och smidigt! Men sen va det slut på sammanhållningen och hon fick ta några snabba varv i hagen för att sträcka ut!

Åtta år gammal, som haft ett föl, kan redan de svåra skolorna i dressyren. Inte konstigt att hon är lite utbränd på det. Så det hon behöver nu är någon som kan ut i skogen, galopp banan. Hoppa över atock och sten. Hon behöver ha lite skoj. Det ska hon få, hon står juts nu hos Sussie så det blir nog några turer med henne framöver :) Hos henne kan man lära mycket!

RSS 2.0