Mental träning!

Idag efter praktiken åkte jag till stallet direkt.. mockade till dark och precious och sedan tog jag in Dark för att träna henne med sadelt.

Saken är den att Dark blir stressad för all sorts beröring, hon kan inte njuta av att någon kliar henne, eller att man klappar och myser med henne. Det kryper i hela kroppen på henne så fort man rör henne och hon trampar runt i stallgången. Hon har ett väldigt litet förtroende för människor och hon reagerar genom att bli stressad och blockerad, hon vill bara hitta ett sätt att kunna ta sig därifrån.

Klappar man henne i boxen är hon betydligt lugnare, så det är i stallegången hon alltid vetat att något ska hända, att nu ska hon bli riden med öm rygg. Detta har satt sig långt in i psyket på min ängel så att det ska ju jobbas väck nu!

Jag brörjade med att rykta henne. Jag hade sussie med som stod rakt framför Dark, som tvingade henne att titta rakt fram och blockerade hennes väg fram. För när Dark blir stressad så letar hon ett sätt att ta sig ur situationen oc det gör hon genom att titta på sidorna hela tiden. Genom att då tvinga henne titta rakt fram och förbjuda henne att gå så tvingar man henne att känna efter av vad som händer. Då blir hon mer medveten om vad som händer och ryktingen va ju inte så farlig så hon lugnade sig ganska fort.

Sedan var det dags för sadeln. Samma sak här sussie såg till att hon hade rakställt huvud, och inte kunde gå någonstans, och detta bara genom att styra hennes huvud rakt hela tiden.

Hon bits och trampar runt en massa bara hon ser sadeln.. så jag la endast på den, sedan fick den ligga där i tio minuter och jag klappade henne överallt. Hon började lugna ner sig lite efter ett tag. och då kunde vi få henne att hålla huvudet lågt och slappna av. Det gick ungefär 10-15 minuter så slappnade hon av. sedan skulle vi spänna sadelt i första hacket vilket var jätte löst! DÅ smög paniken på igen, men efter ytterligare 10 minuter va allt lugn igen och vi tog av sadeln.

Så kännde sussie över henne en sista gång och kände knutor vid sadlejordsläget... när sussie drog handen över det vände Dark från dag till natt och försökte springa ut, jag lyckades hålla kvar henne och vände upp henne igen, både jag och sussie visade lugn under hela tiden, då kunde inte sussie ställa sig bredvid henne alls utan hon hade panik!

Då vänder vi henne bort från dörren och försöker få ner huvudet på henne igen men då får hon panik igen och reser sig och slåt huvudet i takbjälken, vilket nog gjorde ganska ont. Men ändå reser hon sig en gång till och slår i igen, så blev hon nog ganska chockad för hon stod helt pall sen och vi kunde försikitgt igen ställa oss bredvid henne och hålla hennes huvud rakt. Då slappnade hon av igen och hon kunde till sista gå ut.

När vi gjorde detta var både jag och sussie cool lugna men ändå får hon panik och blockers utan att vi egentligen knappt gör någonting, det enda vi ber dark att göra är ingenting. stå stilla och slappna av. Snacka om att idioterna jag köpte henne av har totalt förstört Dark. Jag tycker så synd om henne!

Så detta var övning ett och denna övningen ska jag göra var dag så att hon till sist litar på all beröring och sadeln!



I hagen

Så fina allihopa!













Långhelg!

Långhelg blir det från fredag till måndag, de e trevligt! Då kan man äntligen vara i stallet när det är ljust ute!

I helgen har jag mockat stallet och pysslat om hästarna.. Men typiskt nog spöregnade det hela lördagen och hästarna var ute utan täcke! Så jag tog in alla borstade dom, drog av vatten och så fick dom stå inne och torka ett litet tag allihopa, sen va det på med regntäckena och ut igen. Försökte träna Lola med att lyfta hoven när hon ska få godis.. Men hon va helt inne i godiset så hon var inte lika snabblärd som Petra. hehe Det blir nog mer ältande med henne.

Sussie och rickard fotade hästarna i helgen och fångade när dark och Lola busar!





Sen kom det lite bilder på mig och Dark i stallet.






Passa på!

Nu när det inte händer så värst mycket i stallet så kan jag passa på att visatvå filmer från träningen i sommras, så jag och sussie hjälpte min tjejkompis att få sin häst från skänkeldöv till känslig. Först ser ni en film från träning ett och sedan en film från den andra. redan efter dag ett har han blivit mer framåt. Från första träningen till sista har det bara gått två veckor, och hon gör halt, styr, driver fram med små små hjälper. Efer de 14 dagarna började hon även vara med på några pay and jumps där allt gick väldigt bra med bra framåtdrivning, från att gå i slowmotion och så att carro krampade i ben.

Skit bra jobbat av carro som lärde sig så snabbt! Du och chereeoke kommer gå långt ;)
Till sommaren får vi ta en riktigt mysig uteritt med våra hästar!




Snart helg!

Jaga min vänner.. då va denna arbetsveckan snart slut. Vilket innebär att jag kan spendera mer tid till hästarna! Jag önskar att jag hade kunnat va i stallet var dag, hålla på med hästarna hela dagarna.. men man måste utbilda sig också, och sen måste man jobba! Jag har ju som plan att sluta jobba vid trettio och gå istället va i stallet hela dagarna.. hehe ska jag lyckas med det får jag nog knega som en jude.. och då blir det ingen tid över till hästarna, så det skiter jag i ;) hehe

Idag åte jag in till Hbg klockan halv sju för att gå på BNI möte med praktiken.. det va trevligt, det blev hotell frukost och massa förhandlande om kontakter mm. Så jag va med andra ord upp med tuppen idag, så i framtiden när chefen inte kan närvara på mötena ska jag representera företaget! aaah och jag som blir super nervig av att snacka inför folk.. Men min lilla presentation gick bra idag i alla fall.

I morgon ska jag upp med tuppen igen.. Det är mycket som händer och jag tänker spendera mesta av min tid i stallet! Jag tänkte gå upp i tid, städa bilen, käka frukost, dra till stallet, mocka, rykta, träna Lola konsterna jag hade tänkt. 

Dark tänkte jag ta in i stallet, ryckta, träna henne att ta det lugnt när hon e själv i stallet, stå still och koncentrera sig på mig. Sen tänkte jag låte henne stå med sadel ett litet tag för att sedan ta av den igen. Hon blir ju väldigt arg av sadeln så det är dags att öva henne med den, lägga på den och sedan bara ta av den så att hon inte förknippar sadeln med stress och ridning direkt utan den kan man få på sig utan att något speciellt händer.

Det är mina plander för lördagen i alla fall. Mer om min helg får ni uppdatering om inom kort!

Hel igen!

Nu har Dark blivit helt frisk i ryggen. Hon ömmar inte när man känner på henne längre så det är perfekt!

Nu väntar jag på att snön ska försvinna så att man kan ta upp henne till paddocken. Givetvis ska jag inte rida henne nu på en gång, utan jag ska testa en gång i paddoken för att se vad jag har att göra med, sen får vi vänta lite till, så att förtroendet finns där helt och hållet.

Hon är fortfarande superglad i hagen. Hon springer runt hela tiden och försöker trigga igång dom andra, men det är bara lilla Precious som e med på busandet. 

Petra och Lola ska ju snart kläcka ut vars ett föl, så dom håller sig mer passiva. Petra ser ut att kunna föla när som, hehe. Det märks på henne att hon det snart är dags, humöret är lite si och så, och hon står mest bara still och rör sig endast om hon måste. hehe

Det är inte så mycket som händer nu på hästfronten, jag väntar ut min ängel så att vi kan börja bygga upp ridningnen. jag mockade stallet i lördes och söndes och mös med härtarna i hagen!

Nu när snön försvinner så ser allt så dassit och tråkigt ut. usch! men det är tur att det töar bort i alla fall.

Jag funderar på att köpa ett nytt objektiv till kameran. ett 75-200mm men det får vi se. Pengarna ska ju räcka till dom med!

Ni får ha det så bra allihopa och är det något ni vill förmedla lämna en kommentar ;)

Äntligen!

Nu är jag precis hemkommer från stallet. Jag har mockat alla fyra boxarna, strött ny halm, lagt in ensilage, gett nytt vatten, lagt upp kraftfodret och sopat hela stallgången. Allt detta gjorde jag innan jag började med Dark!

Jag tog in Dark i stallet och började rykta henne. Kände över henne om hon fortfarande hade ont i ryggen och hon visade ingenting! Bra va? Jag ska ta ut kiropraktern en gång till för att se så allt sitter där det ska så inga kotor trillat tillbaka.

Sedan va det att ta fram longer selen och två longerlinor sen va det bara att börja tömköra. Jag är ju verkligen inte speciellt bra på det, men jag gjorde så gott jag kunde, och jag tror att jag gjorde rätt i alla fall. Jag började med att skritta dark fram och tillbaka på grusvägen med sänkt huvud, inga problem. jag gjorde halt och ryggade henne också och hon behöll lugnet. Sedan kom traven... Jag började smacka på henne och huvudet flög upp direkt och man såg på henne att hon tyckte att det var jätte jobbigt. Stressen kom och hon steppade mest på sidan till en början. Men jag fortsatte att försöka få ner huvudet och smacka på henne och till sist gick det bra, allt föll på platts när hon fattade att det inte var någon som tryckte eller drog i henne. Så hon travade sakta och lugnt en vända sen avslutade jag.

Jag tycker det är väldigt viktigt att sluta i ett skede då allt går bra. Jag visade Dark att när hon slappnade av och gick fram som hon skulle så var allt frid och fröjd, och sedan bad jag inte henne göra mer. Då tar hon med sig denna upplevelsen i huvudet till nästa gång och tänker tillbaka på att, det inte var jobbigt och gjorde ont så då tar hon inte min framåtdrivning till trav negativt!

Så tänk på det allihopa. Avsluta alltid när det går som bäst så att eran häst får en positiv upplevelse av övningen.

Sedan tog jag in henne i stallet plockade av henne allt och sedan var det för henne att komma ut till kompisarna igen.








Idag mina vänner!

Idag åker jag till stallet för att tömköra o ha mig :) Det som jag skulle gjort i onsdes blir idag i stället. Men det gör inget, det är finare väder idag!

Jag uppdaterar senare! :)


typiskt!

Jaha mina vänner! då ligger man himma o e sjuk. Idag fick jag gå hem från praktiken, började känna att jag va öm överallt i kroppen och frös som in i gjorde jag. Typiskt att man ska bli sjuk nu när jag planerat att dra till stallet och tömköra petra och Dark. Men nej inte skulle det bli något med det!

Jag får hoppas jag är frisk till helgen, då e sussie borta o då e det jag som mockar  hjälper rickard i stallet!

Jag återkommer till helgen om hur allt går med stallesködseln och tömkörningen!

Ha det bra allihopa! så ska jag krya på mig!

Tips!

Jag tänkte på tips ett som jag skrev. Det skulle vara kul att veta hur det gick för dig och hästen som du skulle rida! Om du testat något av det jag skrev. Om problemet fortfarande kvarstår eller om det går bättre och bättre! 
Det är alltid spännande att höra vad som löste problemet och vad som inte gjorde det, om man löst det på ett annat sätt. På det viset kan vi lära oss av varandra, för i hästvärlden är det som jag märkt mycket konkurens ryttare emellan, och istället för att konkurrera kan vi hjälpa varandra fram till en lösning på våra problem. Då kommer även häst och ryttare gå bättre ihop med varandra!'
Om det är någon som har ett tips som ni vill dela med er av så får ni gärna lämna en kommentar! Det kan vara ett tips om vad som helst, tex hur man lättast håller ordning i stallet, hur man lär sin häst något, eller hur man som bäst konditionstränar sin häst! Det kan vara vad ni vill, det är bra att dela med sig!
Ha det så bra allihopa sålänge så ska jag försöka skriva snart igen, det kommer i alla fall inte dröja lika länge som innan! :)

Nu kommer det...

Nu kommer inlägget ni fått vänta på! Jag ber om ursäkt men tiden har inte räckt till för bloggandet, men jag ska se till att ge det tid nu i framtiden :) 
Förra helgen var jag, Ronja och Filippa i Göteborg för att se världskuppshoppningen! Det var väldigt trevligt. Tyvärr gick det inget vidare för våra svenska ryttare men det var skoj att titta ändå! På mässan trodde jag att jag skulle shoppa loss helt och hållet. Men hör och häpna, jag köpte enbart ett träns till Dark. Ett mörkbrunt som passar henne perfekt, och det matchar med sadeln. Nu e det bara mörkbruna benskydd som ska införskaffas sen är nog hennes utstyrsel komplett! 
I veckan har jag varit i stallet varannan dag. Mockat och pratat med hästarna. Sussie är så snäll så hon mockar de dagarna i veckan då jag inte hinner, så det är väldigt mycket till hjälp! Dark väntar på att bli omskodd så i morgon kommer hovslagaren och pysslar om hovarna på henne! Så i morgon tänkte jag faktiskt tömköra henne på grusvägen. Det kan hjälpa henne att få bort alla överflödig energi och sen börja se positivt på arbete! Det ska absolut inte va en timmes pass och krävande, utan kanske en kvart och lugnt och fint för att få henne att slappna av! så mer om det kommer i veckan!
Igår va jag även på Flyinge för att titta på bruksprovet! Det va skoj, och man fick se på en massa fina hingstar. Jag har en vän som ställde upp med sin fyraåriga hingst Tabasco! Så han gick igenom och är nu godkänd hingst! Det får vi grattulera! :)
Här kommer lite bilder från flyinge!
Stora hingststallet!
Deras nya stora ridhus med en fasad av glas!
Innomhus galoppbana!

sorry!

Igår hände det en massa saker som vanligt! Men idag ska jag se till att komma med något skoj! eller i kväll blir det. Jag slutar vid fem sen drar jag till hästarna, så det blir nog några fina foton också :)

aaa mycket att göra!

just nu sitter jag på praktiken! Men jag uppdaterar i kväll när jag är hemma! Förlåt för dålig uppdatering!:(

RSS 2.0