Skrivartorka..

Åh nu kommer det tillbaka igen, inget kul alls. Man har svårt att komma på att skriva om, ibland bara sprutar det ut inlägg o i andra sekunden kan de gå flera dagar innan man skriver, ber om ursäkt för de! Helgerna är jag knappt inne på datorn, har annat att hitta på då.

Idag är jag "hemma med en sjuk Gustav" hehe. Varför blir killar så tafatta när dom blir förkylda och har lite feber? Jag fattar inte de, i vanliga fall ska dom gå fram som ånglok men nej inte när förkylningen kommer krypande. hehe

Funderar på att ta en promenad idag, känner att jag behöver de! Solen e framme så man får ju passa på. Jag har gjort de jag haft som måste i alla fall så nu e de bara lite fördjupning som gäller i html kodning, lära sig något nytt kanske? ja varför inte!?

Dark går med dubbla täcken nu för att förhindra att bli kall om ryggen, o de e så mysigt att gå in i hagen till henne o klappa på henne, speciellt under tecket där hone  så varm och gosig. Sen får man agera kliare också! Jobbigt att avra häst och inte kunna klia sig! Usch, jag hade fått panik!

Nä nu ska jag dricka mer vatten så jag får i mig mina tre lite om dagen :)

Jobb!

Jaha.. ikväll blir det ingen träning med Ronja och Jenta.. Ska jobba i kväll på Bjärhus! Alltid trevligt med jobb, men en sak som är märklig är att så fort jag planerat göra nåhot med hästarna som jag verkligen ser fram emot så är det alltid något som skall stå i vägen.

Men jag är glad att jag får jobba hos dom, och pengar behöver man alltid!

På tal om jobb så är jag färdig med en hemsida jag hållt på med litet tag nu. Kolla in den här o säg vad ni tycker!


Hjälpas åt!

I kväll dra jag jag iväg till min zonterapeut. hoppas knäna är bättre. Vill bara ut o rida! :(

I morgon ska jag hjälpa ronja lite med hennes polle. Eller rättre sagt, jag ska agera lite tränare. Väldigt skoj att hon ville ha just mig till de, jag behöver ju även bättra på min utlärning :)
Det blir att få den stora damen att bli känsligare. tex, rygga utan att man tar i henne, gör halt, svänger, saktar av etc.

Spännande ska det bli, och jag är taggad. Eftersom jag inte får rida så är det ett bra sätta tt mätta sin längtan lite ju! :)

Jippii!

fotoskrivare :D

Igår fick jag hjälp av rickard att installera min nya superdator + fotoskrivare. Datorn är blixtsnabb och passar perfekt till mitt arbete. O fotoskrivaren lika så, fick några testpapper så har skrivit ut två bilder på dark :) denna bland annat:



Nu ska jag ibäg på lite ärenden inne i klippan city, sedan hem o fixa färdigt en hemsida, och till sist till dom små pollarna!

Eller små o små.. verkade Petras framhovar igår, jag höll på att krevera. Riktigt jobbigt att stå böjd, men hovarna blev fina i alla fall.

Har även verkat darks hovar och dom ser helt kanon ut nu, fast att det var ett tag sedan jag gjorde det. Det är bra när dom kan slite på det själv :)

Nä hörrni! Nu ska jag ut i snön och kasa runt med bilen!

looove my computer!

De e litta ruggit!

Kylan kommer närmre och närmre, och jag fryser med och mer! I natt kom det lite snö, inte så mycket som lagt sig, så det smälter väl snart o det blir geggigt o äckligt. Ska det snöa så ska det ligga lagom med snö, vara vindstilla och så ska solen skina.. men nope det händer inte här nere i skåne så ofta. Men vi får hålla tummarna.

Nu sitter jag och väntar på sotarna som ska komma och godkänna skorstenen, om den blir ok så bakas det pizza i våran bakugn på fredag :D MUMS!

Det blir att dra till stallet, mocka och pyssla med dark. Hon får ha lite massage tror jag, köpte en massage borste på ullared, det kan hon nog tycka är skönt. Ska se om sussie kan hjälpa mig att få på henne westernsadeln, den ska ju knytas fast på ena sidan och spännas på den andra. Den har man använt att rida långt med och då spännde man inte sadeln utan jorden bara var där, annars blev hästarna för trötta och orkade inte ge gärnet när dom väl va framme hos kossorna.


Het helg!

I fredes va jag och ronja på ULLARED. Love it!
Det blev en hel del man fick med sig hem. Guud vad jag älskar att shoppa!

I lördes va jag i stallet tidigt så att allt skulle vara färdigt när mina gamla hultsfredspolare kom på besök!
SÅ lördagen bestod av städning och stall, sedan va det bara party som gällde. Tack alla som kom :)

I söndes va alla bänkade i soffan o så tittade vi på Mysteriet på Greveholm! Världens bästa julkalender. Ganska lökig med faktiskt, kan man heta Melitta? haha

Nu ska jag till stallet så att det är färdigt för idag, sedan e de hemsidor för hela slanten! :)

Get out of my dreams..

..get in to my car! Bra låt! :)

Just nu sitter jag hemma hos gustavs föräldrar o jobbar med mina hemsidor, behövde ett starkaere bredband så jag fick söka mig hit :)

I eftermiddag blir det stallet o lite annat pyssel. Jag har i alla fall precis beställt två smörgåstårtor till lördag! MUMS!

Precious bor nu med Jäntan och trivs än så länge bra med det. Lite pyssel att lasta henne första gånge, men efter lite väntan så gick det, hon är verkligen en kanon häst med ett ordentligt psyke! :)


Grattis till mig :)

Yes idag fyller jag hela 21 år! Börjar bli gammal nu hehe. Började dagen med en fotoskrivare från älsklings prinsen :)

Ha en bra dag, idag får alla äta tårta!

Skapa en punkt för ditt ledande!

Jag såg på en av Monty Roberts filmer som handlar om hur man lär hästen att bli ledd av ledaren. Genom att då från början visa vad som gäller kan man slippa att råka illa ut när hästen blir rädd för något eller helt av helt olydig.

Man börjar med att sätta på hästen Monty grimman (Dually grimman)


(Lånad från google)

Med den grimman kan du som ledare lättare korrigera din häst då den är väldigt stark och bestämd. Men det vill till att man anvnder den rätt.

Man går med hästen bredvid sig:
1. man börjar gå - bestämmer att hästen skall gå med sitt huvud precis vid axeln, inte för långt fram inte för långt brak, precis vid  axeln.
2. Om hästen inte följer dig så drar du hårt och snabbt fram hästen så att den går precis vid din sida med huvudet.
3. går den förlångt bak drar du till den hårt och ordentligt bakåt.
4. Precis samma när du svänger, oftast kommer hästarna före då men då får man vara snabb och korrigera så att den går med huvudet precis bredvid en.

Med detta förklarar man för hästen att den har det som bäst när det går precis bredvid dig, och så fort den ökar eller sackar så blir det obekvämt och jobbigt.

Jag testade på Dark som ofta vill gå före mig, och hon lärde sig väldigt snabbt. Jag stannade och hon stannade. Gick jag gick hon etc. Inga dröjsmål eller framfusighet utan bra lydnad. Detta behöver man oftast göra två tre gånger och sedan vet hästen vad som gäller. Speciellt unghästar!

Jag skrev förklaringen här för er som inte förstår så bra engelska :) Kolla filmen här! Klicka på filmen till vänster :)

Det ska gå fort!

Dark är ju en lite speciell dam som ni alla kanske förstått. En sak med henne som kan vara lite problematisk är att hon på mornarna ska ut snabbt! I början skrapade hon hela tiden tills att man öppnade dörren o då skulle hon bara ut!

Men hon är betydligt lugnare nu o lyssnar bättre, men jag tränar henne hela tiden ändå. Man måste repetera för hästarna så att dom inte får en chans att trilla tillbaka till gamla vanor.

När jag ska gå ut ur boxen med dark gör jag så att jag öppnar dörren, låter den stå vidöppen. backar Dark innan hon tänker fram över huvud taget. (alltid ett steg före) sedan tar jag henne med mig sok om vi ska gå ut. men då går jag bara med henne så att halva hon är utanför och då backar jag henne tillbaka till där hon stog.

När jag då backar henne så går jag emot henne hårt och bestämt för att markera för henne att jag är ledaren hon skall följa. Så gör jag så några gånger... Sedan går jag ifrån henne och visar med hela mitt kroppsspråk att hon inte skall följa med. Då öppnar jag ytterdörren.. går tillbaka till Dark ber henne följa med mig halvvägs till utgången och sedan backar jag henne några steg så att hon står i gången. går fram mot dörren utan henne tillbaka och sedan ut med henne. precis utanför backar jag in henne igen, och sedan ut i hagen.

Med detta vinner jag hennes koncentration på mig. Hon vet om att jag kan komma mot henne, antingen ivägputtande eller följande, så hon måste hela tiden läsa mina signaler för att kunna göra som jag ber henne om och därav släpper hon springet ut och visar respekt för ledaren. Precis som det funkar i en flock. Får man komma in eller inte?




USA!

En sak som jag tycker är väldigt spännande är att det är någon från USA som läser min blogg. Jag undrar lite vem det är. Lämna gärna en kommentar o säg vad du tycker om bloggen :)

En ska som jag själv tycker är svårt med blogg världen är att man hela tiden helst fyra gånger om dagen måste ha något nytt att skriva om i sin blogg. Ibland (som ni alla gånger märkt) så uppdaterar jag ofta och ibland mer sällan. För min del beror det helt och hållet vad jag håller på med om dagarna. När man ändå sitter vid datorn så tar det ju inte så värst många minuter att kasta in ett inlägg här :)

Men det som är svårast är att veta vad man ska skriva om. Riktigt svårt faktiskt. Har ni några önskemål, eller vill dela med er av vad ni tycker om bloggen, så lämna en kommentar :) Jag blir väldigt tacksam för svar!!

Kaalllt!

Usch nu kommer vintern! Allt är frostigt och kallt ute.. ynka 3 grader! Blä!

Vid ttio tiden kommer Sussie o Ronja hit till mig för att ta en promenad. Jag har bestämt mig för att jag måste gå ut o gå i alla fall tre gånger i veckan, och givetvis blir det roligare om man har någon att gå med. Vill ut o g så att mina muskler inte förtvinar helt, mina knä hindrar mig från att rida och träna. Så det enda alternativet jag har är att promenera, där kan jag träna hela kroppen på ett milt sätt. Perfekt!

Just nu sitter jag som vanligt vid datorna och fixar med bilder till en hemsida jag håller på med. I eftermiddag ska jag i alla fall försöka att rida i sadeln. :)

SÅ fall kommer det bilder :D

shopping!

Idag har jag handlat o handlat :P

Till och med mamma har handlat till mig :P IKEA - handlade fler barstolar till köksbordet o en massa annat pycke! En sväng på citygross och handlade litta mad!

Så jag tog allt annat på förmiddagen idag. Började med att göra hemsidor och sedan drog jag till stallet.

I morgon ska jag runt lite i klippan och sedan ska jag ut o gå med Sussie. Sedan till stallet och provsitta westernsadeln. Mina knän är ju fortfarande kassa så jag kommer inte kunna rida en längre stund, men lite i alla fall. Det är INTE lätt att hålla sig ifrån det i alla fall!

I morgon kanske Precious flyttar. Ronja ska ju flytta sin lilla pingla i morgon så då blir det att Precious ska bli en bra sällskaps häst. Det tror jag att hon är faktiskt :P

Vi hörs mer i morgon :P

western!

Gustavs far äger en äkta westersadel som han köpte då han var i Canada på en ranch och jobbade. Detta va ju ett ganska så bra tag sedan men den är hel och fin! Jag ska få låna den till antingen Dark eller Petra. Får se vem den passar bäst.

Jag funderar på att träna lite western. Så jag ska fråga sussie om hon vill vara min tränare :)

Min lilla vän Ronja fyllde år igår! Grattis till henne. Jag tyckte att presenten från mig till henne va skit bra - Monty Roberts Från mina händer till dina. Förer som vill ha en bra bok om hästar och horsemanship så kan jag lätt tipsa om denna. Den bästa boken jag vet och man lär sig massor! :)

Bra julklapps tips va?

Löshoppning!

I förrgår löshoppade jag och sussie Precious och Dark. Vi satte upp två hinder med tre galoppsprång emellan och började träningen.

Först fick båda värma upp genom att springa lösa byta varv etc. Sedan va det darks tur, vi började med små kryss som hon fick börja värma upp på, och hon var väldigt stel i frambena och hon hoppade lite fyrkantigt.
precious travade över båda o lyfte lite extra på benen bara.. hehe

Sedan höjde vi till två räcke - ca 50 cm höga. Precious TRAVADE över dom med, hon orkade inte hoppa hehe! Dark började att bli mjukare i lederna.

Till sist efter småhöjningar så va vi väl uppe på 70-80cm och det var då Precious fick till sina hopp! O jag måste säga det att för att vara första gången så hoppade hon helt OK! Hon var duktig och tog allt i sin lugnan ro, och hon tyckte det var skoj! :)

Vid den höjden var då Dark var på topp! Hon hoppade rundare och visade inte alls den stelhet som i början, hon var väldigt duktig :)

Jag har filmer på det men dom skall bara fixas lite.. Jag ska bara hinna göra det med :P

Det Precious flashade mest med var hennes gung i traven. Hon har ärvt lite av mamma o lite av pappa :P Dressyr eller hopphäst!? hrm.. vem vet? :)

Spännande!

Det är verkligen  skoj när man får snälla kommentarer. det värmer verkligen! Är det någon mer som har en fråga så får ni mer än gärna höra av er så kan vi se om vi kan lösa det :)

Men jag undrar hur hittar/hittade, ni som läser, min blogg? Vart hittar man mig? hehe :P

En fråga och ett svar.

Jag har fått en fråga från Amanda som har lite problem med vardagliga "irritationsmoment" mellan henne och hästen.

Jag rider en häst som hatar att ha på sig grimma, varje gång jag kommer till honom i boxen med grimma i hand så börjar han åla sig, kasta med huvudet och snurra runt, han fullkomligen VÄGRAR. Det tar en massa tid och lockande, dagligen. Har du något tips på hur jag kan få honom att tycka om grimman, eller iallfall acceptera den och lita på att den kommer av igen och att det inte är något jobbigt?

- Detta låter som ett problem som skulle lösas på samma sätt som att man lär en häst få på sig en sadel. Det man hela tiden måste ha i tankarna och som mål är att visa hästen att det ej är någon fara och att visa hästen att du är vänlig men ändå ledaren.

Hästen i detta fallet kopplar grimma med något dumt och farligt och därav kommer stressen fram. När en häst blir stressad visar den det på olika sätt, att gå runt, slå med huvudet, skrapa etc, men framför allt, den stänger av och det ända den ser är den elaka grimman som skall tvingas på den.

Jag hade testat med följande:

1. gå in i boxen utan grimma (blick neråt och undvik ögonkontakt, helt under tystnad) - klappa/smek med lugna tag över hela hästens kropp och avsluta med huvudet (öron, mule, ögon etc.)rygga hästen och lämna boxen med sänkt blick - stäng dörren. upprepa ryggningen tills att han backar när du ger kommando tex: peta på hästen mellan bogarna.

2. Gå in i boxen - ta med dig grimman gör samma sak med grimman i handen - men denna gång inte i huvudet.

3. gå in igen med grimman i handen (undvik hela tiden ögonkontakt och var helt tyst under tiden.) Denna gången samma sak och även då i huvudet, inga tecken på att ta på grimman.

4. När du känner att hästen och du är redo för att börja sätta på grimman, ställ dig bredvid hästen med grimman i handen. ta upp grimman mot huvudet som om du skulle sätta på den, börjar hästen då röra på sig och slå med huvudet etc, håll kvar grimman och rygga hästen. När hästen sedan står still tar du bort grimman vid huvudet och står helt stilla. (belöningen här blir att "faran" försvinner när hästen står still.) Börjar hästen att tugga betyder det att den funderar över vad som just hände och att den svarar på ditt kroppsspråk.

5. Gör denna övningen hela tiden tills att hästen står helt stilla, då kan du börja att sätta på denoch göra samma sak där, ta på grimman ta av när hästen står stilla. Ha tålamod och vänta ut honom. Hjälper inte detta får du höra av dig igen så ger jag dig en annan metod.


Sen har jag en annan sak jag undrar över: Han rör mkt på sig och skrapar med hovarna (och stirrar på mig, släpper mig inte med blicken!)när jag ryktar honom och då jag borstar benen så drar han upp dom under sig. Vad kan det bero på?

Han är en jättevänlig, gosig, lugn och härlig häst. Det här är han enda "problem" om man ens kan kalla det så). Jag skulle verkligen uppskatta svar, du verkar ha sån härlig och bra relation till de här djuren och jag vill verkligen förstå honom, inte bara bli irriterad.

- Det här med att inte stå stilla när man ryktar hästen är också typiskt stress relaterat. Jag har haft samma problem här med min ponny Dark Angel (hon var mer åt panik hållet när hon kom.)Jag gjorde som så att:

1. ställ hästen i gången - lär hästen att stå med huvudet sänkt och framåt (en avslappnande position) genom att dra i uppbindingen neråt samtidigt som du tex säger ner. Håll ett tryck hårdare och hårdare tills att hästen sänker huvudet , då släpper du trycket. (Såhär lär man hästar att gå undan för tryck.) Repetera tills att han han sänker huvudet när du ber honom.

2. Det är bra att ha någon som kan assistera när man sedan fortsätter (någon som ser till att hästen har sänkt huvud och en som ryktar.) Men är du själv stå bredvid hästen börja rykta på halsen och börjar han röra sig igen och ta upp huvudet så gör kommandot för att han skall sänka sig och håll huvudet fram. fortsätt sedan rykta när han är sänkt. repetera.

3. När han sedan är lugn släpp ut honom i hagen igen (utan att ha sadlat/tränsat eller ridit) det kan handla om att du  har honom inne i ca fem minuter men så fort han är lugn och kan behålla lugnet så får han gå ut.

Även här får man hela tiden vara uppmärksam om hästen kan ha ont någonstans, känn över hästen i rygg, manke, även benen och se om den ömmar någonstans, gör den då det så kommer antagligen stressen därifrån och bör då behandlas med tex kiroprakter.

Jag gjorde på detta vis med Dark Angel och det gick bra, hon blev lugn och kunde vara avslappnad. Men nu på senare dar när hon inte har stressen i sig och hon börjar likadant igen så har jag ett spö i handen när jag  står i gången, när hon då börjar åla runt och skrapa så petar jag på henne en bestämd gång - ryggar henne och fortsätter. Men det kan man bara göra på hästa som inte visar så mycket stress då dom kopplar det med fara istället för en tillrättavisning.

Allt handlar om respekt och förtroende, är du ledaren så märker du det på din häst. Den är oftast då lugn och harmonisk när den vet sin plats.

Tänk på hur dom fungerar i hagen - ingen ger sig på ledar hästen för då vet dom vad som händer.

Långt inlägg här amanda men jag hoppas att du kan testa detta, funkar inte det så hör av dig igen så får vi klura ut något annat, alla hästar funkar ju inte på samma sätt så man får testa sig fram.

Någon som har fler tips till Amanda? Släng in en kommentar :)

utan uppkoppling!

I lördes flyttade jag och min pojkvän in i vårat hus! ÄNTLIGEN! Men grejen e den att vi inte har något internet här än.. Så därav den dåliga uppdateringen. Men jag har skaffat mig ett kontantkorts mobilt bredband så att jag kan sitta här hemma o jobba :)

Så var redo på fler uppdateringar nu :)


Häst massör

Jag har funderat på att gå en snabbkurs till hästmassör. Börja med en kurs så att man kan hålla på med hästarna hemma och om man vill utöka det o känner att man kan sin sak så kan man ju bygga vidare utbildningen till att kunna massera andras hästar o ta betalt.

Många hästar gillar ju att bli masserade och det är ju väldigt bra för dom med! Speciellt för Dark då hennes rygg lätt blir stel nu när det är kallt och blåsigt ute.
Jag fösöker knåda henne på ryggen några gånger i veckan så att ryggen underhålls. Det ger bra resultat måste jag säga hon är inte lika stel längre. En sak som också bidrar är ju promenaderna, att gå med henne inne i skogen över stock och sten ger ryggmuskulaturen mer rörelse.

Masserar ni era hästar?


just nu!

just nu passar jag Ivy :) och hon vill helst vara med överallt :)


Snart födelsedag!

Jag önskar mig massor av saker när jag fyller år. En sak är ett konto på Monty Roberts online university där man får tillgång till video lektioner, allt från att man skapar en join up med sin häst till att göra byten i vart tredje. Det hade varit en bra present. Men jag önskar mig klart väldigt mycket mer!

En sak som jag ska skaffa till Dark är hov boots istället för skor. Man kan ta av o på dom hur man vill och ska man rida ut så är dom perfekta. Har någon av er testat det?


Många födelsedagar

Ja jisses vad de många som fyller år denna månaden som jag känner. hela 6 stycken! o då e jag inräknad, den 17 november blir jag 21 :P hehe

Nu har jag kodat vad jag kan idag. Så nu blir det att dra till huset o fortsätta renovera snart e vi no inne i huset :) här kommer en bild eller två :P


Såhär såg det ut


O nu ser de ut såhär :P


Stallet i eftermiddag, o då blir det nog fortsatt trickträning med Petra :P

Ha en bra söndag!

Storm

Fhy fasen vad äckligt väder! De stormar o regnar. Jag tycker synd om stackars gustav som lägger tak en sån här dag :(

Idag blir det fortsatt kodande, nu på en ny hemsida. Kursen igår va helt kanon och inspirerande. Saker som jag redan lärt mig men behövde piggas upp. Så nu e jag tankad o klar tilla tt ta till kunskaperna på hemsidorna jag skapar.

Igrå tog jag och Ronja en promenad med Dark, en timme tog det o då va va inne o gick i skogen på alla blad som trillat ner. Allt e verkligen jätte vackert ute nu på hösten, synd at kylan hör till där bara. Vi gick ett varv på travbanan o sedan hem igen. Planerade massor till när jag också får börja rida igen :) Efter nyår har jag satt gränsen, min zonterapeut säger ett halvår men så lång tid kan jag verkligen inte vänta :P

Knäna får hålla helt enkelt!


Älskade ängel du..dub..dududub :)


Skoj!

Vad sa hingsten efter att han blivit kastrerad?
-Va lack ja blir!

hihi visst va den bra?

Nu sitter jag som vanligt här vid datorn o kodar hemsidor. Idag ska jag färdigställa den ena och börja på den andra. Det rullar på o de e fint!

Lite senare drar jag till stallet med Ronja, det blir kanske en liten promenad igen. Ronja ska prata med sussie om att få låna en häst (kanske precious) till ett stall ronja ska hyra! Så det ska nog bli bra.

I kväll ska jag på webbdesigns kurs, eller en kurs om hur man skapar designen så brasom möjligt i dagens internet värld :)

Spännande spännande :)

Vad ska ni göra idag?

Ny vecka.. nya tag!

Godmorgon, då va de måndag igen. Nu sitter jag vid datorn, redo att slutföra en hemsida jag gjort. När jag e helt färdig får ni veta vilken. Det rullar på med företaget, jag har tre hemsidor som står på kö för att göras. :)

Vid nio tiden ska jag hjälpa elisabeth att plocka brysselkål, och vid klockan två har jag möte hos en av de tre kunderna.

Det blir stallet i kväll efter mötet, kanske blir en promenad idag igen? Får se hur vädret ska bli.

Ha en bra måndag alla!

RSS 2.0