Dom har inte en chans!

Tuigpaard är den rasen min älskade Petra är kolla in den här filmen och se hur dom är framavlade! Dagens dressyrhästar kan ta sig i röven.. dom är inte i närheten av ett steg som detta:


Rid spö!

Många använder och ser rid spö som ett "vapen" som man straffar hästen med när den inte lyder. Det missbrukas ofta av både barn och vuxna och det dessa människorna inte förstår är att det kan påverka hästarna väldigt negativt.

Jag själv använder aldrig ridspö om jag inte behöver en förstärkning av min skänkel eller en förlängling till min arm. Jag ser ett ridspö som en exta hjälp till att försörka mina signaler. Har jag till exempel en väldigt skänkeldöv häst som ska skolas om till en känslig, så kan man ibland använda spöet till en förstärkning till sina skänklar. Men oftast behöver det bara användas två tre gånger tills att den fattar vad min skänkel betyder. Då använder jag den alltså vid mina skänklar en gång för att få den förstärkning jag behöver, sedan väljer hästen att enbart lyssna till min skänkel för att det är mycket skönare och bättre.

Igår skulle jag träna lite trick med dark. Ska lära henne buga och stegra på kommando så nu har båda jag och hon fått oss en liten utmaning. Jag tog min "armförlängare" med mig ut för att börja träningen, men för att vara säker på att hon inte va rädd för spöet så bad jag sussie vifta med det en bit bort. Dark blev helt panikslagen, hon höll på att springa omkull mig, hon skakade i kroppen och vågade knappt gå nära spöet. Men vi började öva lite att klappa henne med det och dra det lite över henne, till sist gock det bra, men när sussi snärtade lite med det vid sidan om henne igen så blev hon även då jätte rädd. Men vi slutade med att klappa henne med det o dra det över henne igen och då blev hon lugn igen. Så jag har lite att träna henne med där.
Jag vill ju verkligen inte att hon ska vara rädd för något!

Va e de för människor som gör så mot djur? Det gör mig pissförbannad!!

Vi tackar inte nej...

Till det jätte fina vädret! Helt lagom varmt och skönt.

Min helg har bestått av att sätta upp nytt staket i sommarhagen hemma hos sussie. Petras föl är ju snart på gång så då får den va redo. Det är inte en liten hage.. 6 hektar stor med backar som går upp och ner, hit o dit! Vi ska ju inte snacka om all sten som ligger i jorden o blockerar stolparna vi hållt på att spätta ner! Men men allt gick bra till slut, alla stolpar är nere så nu ska allt trådas bara!

Jag har fått ännu en fråga från jenny, som frågade om en häst som va stressad över hinder:

Heej.. Det va jag som frågade dig om den där hästen som man inte kunde få stopp på och som inte kunde gå på bana.. Tyvärr blev det inget med den hästen:P.. Men nu har jag en ny fråga om en arab.. Det är så att han har väldigt svår sadeltvång (tror jag) han svimmar när man spänner sadeljorden och så.. Men det händer inte så ofta däremot så stegrar han när man ska spänna sadeljorden. han är bara 4 år så det är ju synd om det här skulle stoppa ridning i hela hans liv.. Men min fråga är då att om det går att göra på någe aätt så att hästen blir mindre stressad eller om det går att göra någe över huvudtaget eller om det liksom alltid kommer vara så.?? Tacksam för svar:P



Det här låter verkligen inte bra.
Först och främst måste man ta itu med problemet, och det låter som om den har väldigt ont av sadeln! Jag skulle först och främst känna igenom hela hästen, se om den har ont i rygg, manke eller ländryggen. Fel sadel orsakar ofta sådana skador, därför är det viktigt att man tar ut en sadelprovare som kan se vad för sorts sadel just din häst ska ha.
Har då din häst ont i rygg eller vid sadelgjorden, så får man ta ut någon som kan ta  bort smärtan, tex en kiroprakter. När det sedan är löst får man börja med den psykiska biten med sadelträningen, precis så som jag gjort med dark: (kiropraktern kom, hon blev fri från smärtan, och nu har den psykiska träningen börjat med sadeln)

Om fallet inte är så att den har ont så får man ändå kolla om sadeln är rätt till hästen, så att den inte trycker och klämmer. Man får även börja om från början med sadelträningen, alltså börja om som om den aldrig haft sadel på sig innan, lägga på försiktigt utan att spänna några dagar i rad, sedan kan man börja spänna ett hack med en lite för stor jord så att den inte sitter för tajt direkt, sedan kan man börja spänna den ett hack till och ett till allt efter hur hästen reagerar på de olika stegen. Man måste hela tiden bevisa för en sådan häst att det inte är farligt och att det inte gör ont. Kan man göra det så försvinner problemen efter ett tag. Man får ha tålamod och inte ge upp!

Det känns även som om hästen haft en okunnig människa till att sadelträna den från början. Man kan inte bara slänga upp sadeln på en häst och spänna åt och hoppas på att den ska tycka det är lugnt, för eftersom att det är flyktdjur så reagerar de flesta hästar på samma sett, de rusar och bockar för att få bort "faran" på ryggen, då blir sadeln och spännigen en negativ upplevelse för hästen och det kommer den väl ihåg. Så därför är det också viktigt att visa den att det inte är farligt.

Så jenny: jag tycker du ska känna igenom hästen, har den ont, så får du försöka se till att någon skaffar dit någon som kan fixa problemet (tex en kiroprakter) låta hästen vila några dagar och sedan kan man börja sadelträningen. Kom ihåg: allt måste ta sin tid, ha tålamod och ta ett steg i taget, visa hästen att det inte gör ont!

Hoppas det här var lite till hjälp och återkom gärna och berätta hur det gått och vad det var som var fel! :)

//Caroline

Då har han varit här!

Kiropraktern va hos Dark i förrgår! Och allt gick väldigt bra. Hon hade två kotor fel vid sadelläget, en vid manken och två i bogen. Men nu är dom tillbaka där dom ska vara så nu kan man börja ordentligt med henne. Som även han sa så är det en häst som behöver fysisk och psykisk träning. Hon måste stimuleras, och det betyder ju inte att hon ska ridas i en timme, utan man får lära henne nya saker både från marken och från ryggen. Det kan vara frihetsdressyr, eller ett kort skrittpass i hagen, där hon får koncentrera sig på att vara lugn och stå stilla.

Så i morgon ska jag skritta henne i hagen tänkte jag. Det är ett ställe som hon har svårt att koncentrera sig och då får båda hon och jag kämpa llite mer för att nå till det lugna jag är ute efter.

Har jag tur, så kanske sussie kan ta lite foto på oss i morgon. På lördag ska jag även då ta ett skritt pass, och sedan på söndag får jag se om det blir lite frihetsdressyr eller ännu ett skrittpass. det beror på hur det går. Ska även försöka att rida henne utan sadeln. Då lär hon sig mina hjälper snabbare och hon har ingen sadel som hon blir arg på. Så då blir stämningen mer positiv från början.



Min ängel blir bara finare och finare, och hennes fina steg, som jag inte visste att hon hade, kommer mer och mer fram :)

Kiropraktern!

Idag kommer hans och ska ta hand om dark för andra gången :P bättre sent än aldrig! :)


Trav!

Sammanlagt har jag ridit Dark tre gånger! Första gången va hon stressad i ca tio minuter sedan cool lugn. Cool lugn har hon fortsatt att vara de två andra gångerna jag red, även när jag travade senast jag red henne. Hon stressade inte upp sig innan, under eller efter traven, hon gick i låg form hela tiden. Jag måste säga att jag var en gnutta chokad, jag trodde hon skulle börja rusa och så. Men antagligen bevisade jag för henne under första ritten att inget gör ont, det är bekvämt och att hon kan lita på mig.

Går man in i hagen och står med de andra hästarna så blir hon nyfiken kommer fram. Börjar man då locka med henne i hagen så följer hon efter, börjar man då springa så springer hon med, och hon tycker det är jätte skoj, så hon börjar sen busa med de andra. hehe.



Ni får gärna lämna en kommentar och säga hur ni trodde hon skulle gå när vi travade eller annars vad ni tycker. De e kul att veta hur andra ser på det!

I kväll ska jag på chokladprovning så de blir inget stall för mig idag..

:)

första ritten på video!

I förra veckan red jag dark på första gången på rikitgt i paddoken! några dagar innan  hade jag sadeltränat dark som ni kan se i tidigare inlägg.

När jag kommit upp till paddoken med Dark och skulle hoppa upp på henne, så hörde man hur hon började handas snabbare och ögonen spärrades upp.Jag hade Sussie till min hjälp under tiden, så hon höll Darks huvud nere och framåt när jag skulle hoppa upp. När jag satt upp på henne så började jag skritta på en större volt, och som ni kan se i videon nedan så gick det fort och hon stirrade sig omkring så fort vi gjorde halt. Halten gör jag som vanligt utifån min sits och som jag förklarat innan så måste man vara tydlig till en början, och ta steg för steg: omhållning, sits, tyngre och tynge, och till sist ett tag i tygeln, sedan lättar man när hon väl står still. Det vill till att man är snabb och överdriven till en början så att hon förstår.

Jag försöker även att hålla hennes huvud nere hela tiden, så att hon assosierar det till en avslappnande ställning. Ni vet när hästar står och sover och är avslappnade så står dom alltid med sänkt huvud, då är den låga positionen i ridningen en sak som dom kan känna igen från deras naturliga beteende.



I del två ser ni sedan hur lugn hon blivit utav att jag enbart gjort samma sak hela tiden: huvudet ner och fram, halt och fram igen. Här ser ni också att hon börjar lära sig halten med min sits också. Här behöver jag knappt ta i henne utan min sits lyssnar hon på direkt.



Det var väldigt roligt att få känna på hur hon var och jag blev glatt överraskad när hon lärde sig så snabbt. Hela ritten tog ca 15 min och hon hann lära sig halt och att bli lugn. Väldigt lugn, efteråt kunde hon till och med stå och mysa med mig.

Observera att jag aldrig under hela tiden tog i henne och försökte bromsa henne undertiden hon skrittade som fortast och var som mest stressig. Det enda jag bad henne om var att göra halt och sedan gå igen. Hade jag börjat hålla igen på henne så hade hon bara blivit mer och mer stressa utav att man håller ett konstant tryck i munnen. istället visar jag med min sits att hon skall göra halt, som hon sedan kan göra till en halvhalt som saktar ner farten.

Ha det bra! Jag uppdaterar igen så snart jag kan!

första riktiga ritten!

Jag har ju för tusan glömt att säga tt jag ridit dark i paddoken två gånger! Jag ska se till att få upp videorna så att ni får se hur det gick! Förhoppningsvis kan jag göra det i kväll så håll ögonen öppna ;)

Tips 2

"heej,
älskar din blogg <3
Tänkte bara fråga om du kunde ge mig lite tips?? :)
Har ridit i ca 1 o ett halvt år och ska hoppa för 4de gången på onsdag. Rider ett welsh cob/fullblods sto, hon e ganska het och stark. Vi ska hoppa en två kombination på höjden ca 40cm. Vad tycker du är viktigt att tänka på, främst för att få hästen att inte vara så stark. blir lite svårt att få stopp på henne efter hindret.
tacksam för alla svar"

Har fått en ny fråga angående hoppning och het häst.

Jag brukar alltid undvika att säga att en häst är het, innan jag till 100% vet att hästen inte har ont någonstans eller om hästen är stressad av en annan anledning.

När jag hade ridit Petra ett tag och skulle börja hoppa, så var hon väldigt stressad och stark vid hinderna, och även efteråt, stoppsträckan var även här väldigt lång. Jag började att rida mot en "kombination" med två hinder, ca 20cm högt, i skritt.  Jag var väldigt noga med att hon var rakställd mot kombinationen och hade en lång startsträcka. På startsträckan gjorde jag som så att jag gjorde halt, ryggade skrittade tre steg och gjorde samma igen. På detta vis kunde jag kontrollera henne innan hindret i skritt då hon från början ville rusa mot det. Hon lärde sig då att det är jag som bestämmer tempot och hon hade all uppmärksamhet på mig och mina hjälper. till sist skrittade jag över första bommen och gjorde halt mellan de två hindren, stod still i ca 3 sekunder och sedan skrittade vi öven den andra, och gjorde halt direkt efteråt.
När jag hade gjort denna procedur ett längre tag och kände att hon lyssnade bra så tog jag allt i trav, precis samma sak, och sedan i galopp. Under tiden höjde jag inga hinder utan lät allt vara så enkelt och så lite skrämmande som möjligt.



Det som är viktigt med denna är att göra hindret till något positivt. Jag förlängde halterna i kombinationen längre och längre, så att hon verkligen kunde känna att det var skönt och avslappnande att stå mellan dessa två hinderna som innan var väldigt stressande för henne.

Om du inte har möjlighet att rida på detta vis så tycker jag att du ska be att få ta det i väldigt lugn och sakta trav. komma med en halt när du rider mot hindret, även mycket halter och tempoväxlingar när du rider fram. sedan är det viktigt att du tittar framåt så att du kan fånga upp hästen när du landat efter kombinationen. Sätt ett mål där du skall göra halt efter kombinationen, och tänk på att stopsträckan inte får vara för kort så att du slipper att dra och slita hästen i munnen. när du sedan gjort halt där några gånger så kan du börja korta stopsträckan mer och mer.  

Det andra som är väldigt viktigt är att man själv hela tiden är lugn och ger bra eftergift. Ingen häst känner så starkt förtsoende för någon som sitter och är frustrerad och arg på ryggen. Utan ta allt i den tid det tar, en dag eller en hel vecka, så ska du se att du kan hoppa den kombinationen i vilket tempo du vill och ha en glad häst.

Jag hoppas detta kan hjälpa dig. Om jag kommer på fler tips uppdaterar jag här! Lycka till på hoppningen Lisa! :)

Sadelträning!

Ja som jag skrev i förra inlägget så blir ju dark väldigt stressad över all sorts hantering. Så det håller jag på att öva bort, så att hon kan slappna av.

Här kommer två filmer från i tisdags. Där ni ser i del 1 att dark inte kan stå still. Vi ber inte henne göra något här utan här visar jag er hur hon är när man enbart rycktar henne.



i del två ser ni hur dark reagerar på sadeln. När den är av, ska på och ligger på. Det som man inte kan se i videon är hur hon tuggar och gapar hela tiden under tiden jag håller på med sadeln, vilket är stress relaterat.
Sussie hjälper mig att hålla hennes huvud rakt och ner så att hon tvingas att känna efter och inte stänga av. På det viset kan hon till sist veta att det inte gör ont.




Detta är dagen efter hon stegrade och var jätte stressad, så här är hon betydligt lugnare än vad hon i vanliga fall är. Vi gjorde på samma sätt i måndags och hon har redan dag två börjat lugna ner sig. Observera att varken jag eller sussie säger ett ljud. Det för att hon enbart ska lyssna till sadelns ljud när man tar på den etc. och för att bidra med ett lugn till Dark!

har ni några videor ni vill dela med er? släng in en kommentar :)

RSS 2.0