Barbacka!

idag har jag varit i stallet och fotat Dark lite.. elller det va sussie som va fotografen. Idag har jag för övring jobbat ca 10 timmar och har precis hunnot va i stallet nu i kväll :)

Bilderna kommer när sussie skickat bilderna, får hoppas dom blir bra.

Själv har jag lite nya ideér om hur jag ska rida Dark, och jag tänker nog satsa på att rida henne helt och hållet utan något alls, men klart man får börja på något sätt, och jag börjar utan sadel och bettlöst. barbacka ridning ska fasen mina knän klara av så e det bara :)

Vi hörs mer i morgon!

Mycket igår!

igår spenderade jag min dag på Ullared. Massor av folk överallt, så man fick nästan trycka sig fram. Men det får man ta när man drar dit en lönings helg. Det blev inte mycket häst saker shoppade, en jätte söt grimma till Dark och en ridtröja till mig, stickad.. men den e så fin så vet knappt om man vill ha den i stallet.

Hittade en vind och vattentät jacka som jag tänkte ha i stallet. lite lampor o så till huset som vi snart... förhoppningsvis, ska flytta in i! hehe vi ska väl i alla fall kunna fira jul där? :) Hoppas det!

I morgon ska jag till återvinnigen o slänga två soffor, sen till stallet o fixa med dark o fota henne med hennes nya fina grimma :) Sen blir det att plocka grönsaker hos Bjärhus. Jobb tre dagar denna veckan! Money money :)

Annimi e såld nu och ska bli Norrlänning på onsdag! Jag kommer att sakna henne massor, och jag önskar att mina knävarit bättre så jag kunnat rida henne. Men hon åker till en av sussies vänner så man kanske kan hälsa på henne.

Money Maker, hingsten i stallet tänkte jag fota så att ni får se honom också. En riktigt snygg herre som ev. ska köpas av en som vill godkänna honom, vi får se vad som händer. MM kallar vi honom och han är verkligen en stor nalle!

Vi hörs mer i morgon :)


Ullared!

Yes idag drar jag till ullared och hoppas på att få med mig massor av bra att ha grejor :) Måste hålla mig i styr annars kan jag handla för hur mycket som helst... men vem kan och vill inte de ? ;)

Min dag

Yes idag ser min dag ut såhär:

1. posta två brev med mitt cv till två olika företag!
2. till stallet, tänkte träna dark och petra på lite konster, o så ska det mockas.
3. till huset, måla innertak och slipa/spackla väggar.
4. till en företagspresentation klockan 19.00 i kväll som wellness coach.

Så med andra ord så har jag att göra. Jag får hoppas att jag hittar till företagspresentationen i kväll. :)
Får se hur det går med Petra och Dark, jag hoppas att båda lär sig fort :)

Jag uppdaterar i kväll igen ;)

Ronja och Carro

Ronja och Annimi:



Carro och Dark Angel



I söndags var dessa två tjejerna uppe i stallet och red vars en häst :) Och det gick bra. Carro tycker hon lär sig massor av att rida en häst som Dark eftersom att hennes egen är helt tvärt emot! Och jag måste säga att hon rider henne riktigt bra. Carro rider som jag och därför är Dark väldigt lugn med henne på ryggen. Carro tränade på att svänga på en åtta över bommar så att hon lär sig styrandet utan att ta i henne och det klarade hon jätte bra, och Dark travade över mini hindret utan någon tillstymmelse av stress.

Ronja tränade Annimi med att gå sänkt och inte inböjd, tempoväxlingar, och galoppfattningar. Allt för att stärka hennes båda sidor lika mycket. Galoppen i höger var svårare för henne eftersom att hon är lite svagare i musklerna där. Men galoppfattningarna satt som en smäck i slutet och det gick också kanon. Annimi är verkligen en häst som försöker göra allt som man ber henne om, hon är alltid snäll och fogar sig efter ryttaren.

Så det blir väl ett ridpass till snart tror jag ;)

Häst till salu!

Vem vill ha ett fint sto?



Hon är verkligen en pingla! Jag önskar att jag skulle haft pengar så att jag kunnat köpa henne. Hon kan så pass mycket och skulle passa bäst hos en ryttare som vill rida både hopp och dressyr. Hon behöver lite varierad ridning och inte enbart dressyr som hon redan kan o e grym på :)

Vet ni någon som vill ha en häst som Anni? Tipsa dom direkt!

Pris: 55000kr


Hoppträning

Nu har jag precis varit i stallet och tränat Carro med sin häst Cherokee. Det blev hoppträning denna gången med studs, kombination och ett enkelhinder. Felen Carro gjorde från början var att ha för långa tyglar så ingen direkt stadig kontakt med hästen, tittade ner på hindret när hon hoppade, och hon släppte honom förfort innan hindren så han fick sköta allt själv. Men det blev det ändring på, hon kortade upp tyglarna så att hon kunde hålla upp honom och lättare kontrollera takt och tempo, hon tittade upp och fram så att han kunde hoppa upp sig, och hon höll honom stadigt fram till den rätta lättningen skulle komma.

Carro var jätte duktig och resultatet av träningen blev jätte bra och allt gick kanon. :)

Nu ska jag fixa en hemsida!

Polskt Fullblod?

..de e vad jag tror att Dark är. Ett Polskt Fullblod! Jag har hörst runt lite och en tjej i stallet hade haft en polsk häst innan med en likadan frysmärkning. Så jag har kontakt med Polens Galopp förbund nu och dom håller på att kolla upp saken. Det hade ju varit riktigs skoj att få hennes riktiga papper på henne, för dom följde visst inte med när hon kom till sverige... sa hästhandlaren.

Då får jag reda på hennes riktiga namn.. shiet :)


här e frysmärkningen.

helgen!

idag har Carro och ronja varit i stallet och ridit Dark och Annimi. Jag updaterar mer om det i morgon. Hinner bara med ett mega kort inlägg!

Ha en bra söndag :)


tränare

Inga tips ville ni dela med er... :( En kommentar då o då hade ju varit skoj :)

Idag har jag i alla fall varit i stallet efter jobbet. Carro skulle rida Dark och Ronja Annimi. Jag var rid instruktör åt båda hehe, jag tycker faktiskt att det är riktigt skoj att vara "tränare". Tycker at jag lär mig att se hur man hanterar hästarna ur en bredare synvinkel. Det man tro är rätt från ryggen är kanske helt fel för någon som står på marken, eller tvärt om. SÅ jag ärgöad att jag får träna mina skills lite.

Dark gick lugnt hela tiden och Carro rider henne jätte bra!
Annimi hade Ronja på ryggen, och det gick fint! Det tar ett tag innan man hittar knapparna på en så stor häst, men till sist var dom hittade och det gick kanon!

På söndag blir nog nästa ridpass. Då får jag agera tränare igen, så tänkte att jag får tänka ut två övningar åt dom båda. Annimi behöver starka sin högra sida, och Dark behöver orka gå lågt i olika tempon. Har ni några tips på lite övningar som kan vara bra?

Jag skulle uppskatta lite tips :)


Lite tips!

Jag tycker att alla som läser borde dela med sig av vars ett tips här i bloggen. Tipset kan vara om vad som helst inom ridsporten, stallsysslor, ridning, hantering, lastning mm. Försök kom på det bästa tips ni har, så kan vi alla hjälpa varandra.

Ett tips jag har e när man ska spola av hästen och man står ute och gör det. Hästar som inte gillar det börjar backa eller försöker gå iväg, för att få dom att stå still kan man, när dom börjar gå, dra dom så att dom får gå runt en hela tiden utan att ta bort vatten slangen. Till sist tröttnar hästen på att gå runt, och fattar att den inte kommer någon stans. Det har hjälpt mig flera gånger när man ska spola en häst som ej vill stå still :)

Så kom igen nu.. kommentera på! :D

Lydnad!

Yes.. nu har jag tagit börjat lyda min zonterapeut om att jag inte får rida.. så jag frågade min kompis Carolina om hon ville rida Dark åt mig. För ca ett år sedan hjälpte jag och Sussie henne med hennes häst som var seg och skänkeldöv, och det var då hon kom in på att rida med samma tänk som jag. Så hon passar ju perfekt tänkte jag!

Idag efter jobbaet körde jag till stallet, Carro kom, och vi fixade till Dark. Vi tog upp henne till paddoken och jag sa åt Carro att göra sig lite bekant med Dark innan hon hoppade upp. Gå - stanna - backa - följa. Det gick kanon från start och Dark va lugn. Carro hoppade upp och började känna lite på "knapparna". Hon styrde Dark helt och hållet med kroppen som jag bad henne om, och det klarade hon galant. :) Det blev lite stretching och lite kavaletti i skritt och trav.

Jag, Dark och Carro va nöjda efter det korta ridpasset, och allt hade gått bra. Eventuellt blir det att Carro kommer på onsdag igen och rider så att hon får lära känna henne mer och börja kräva lite mer. Men i början är det alltid lite klämma och känna för att hitta rätt knappar, och Carro lyckades väldigt bra! Så Tack Carro :)






Hantering!

För mig är hästens förtroende det viktigaste i mig och hästens relation. Man ska känna sig säker med sin häst, och hästen med sin ryttare. Att behandla en häst med respekt, utan slag, skrik och annat våld är självklart. När en häst står och skrapar i stallgången så kan folk ta fram spön och skrika sig till att hästen skall sluta, slag och skrik ger mer intryck av våld än respekt. Är man ledaren över hästen så kan det räcka med att backa hästen, istället för att hästen ska vara rädd för att göra något fel och få en smäll, det ger till sist inner stress och hästen blir till sist ännu värre.

Dark är väldigt "rädd" för att bli lämnad själv i stallet. Har jag ingen annan häst med mig i stallet, och det bara är jag och hon är hon lugn, men så fort jag går mot ytterdörren eller utom synhåll, börjar hon gnägga och skrapa. Hon vill helt enkelt att man inte skall glömma kvar henne där själv. Men för att lösa detta började jag att gå mot dörren, hon började skrapa, jag stannade med ryggen mot, och hon fortsatte skrapa. Jag stog där och väntade tills att hon slutade skrapa och då gick jag till henne. Så tränade jag så några gånger, och skrapandet minskade hela tiden och till sist så skrapade hon inte alls. Utan hon visste att jag skulle komma tillbaka baka hon var lugn och stod still.

Man får testa sig fram på olika sätt. Nu står Dark snällt i stallet och börjar endast skrapa om jag är borta en längre stund för att tex springa på toa etc. Jag har provat att ställa någon annan vid henne när jag går iväg och ska vara borta lite längre, men hon skrapar ändå, och så fort jag dyker upp nära henne slutar hon. Hon vill vara säker på sin omgivning och blir osäker på de hon inte känner. Hon är väldigt flockberoende! Vilket får mig att undra hur förra ägaren behandlat henne.. har hon stått själv länge?

Men nu är hon lugn och det går bra att ställa upp henne. Hon är verkligen superduktig och lär sig snabbt! :)

Monty Roberts

Det är en man som jag inpireras massor av. Han kan sin sak! Han hanterar hästar utifrån hästarnas kroppsspråk och det är alltid viktigt att hästen har förtroende för en innan man börjar rida etc. Här är en film på hur han får en häst att följa honom och se honom som ledaren. Hästen följer honom, och han kan till sist få upp en ryttare på den. Allt på 23 minuter!


It´s raining...

Idag var det ju meningen att jag skulle till huset och måla lite.. men nej det går ju inte, så jag får fixa med innertaket i stället på grund av att det regnar ute!

Jag har precis kommit in från butiken där jag fixat med cupcakes och chokladcrisp som är till salu. Riktigt smarriga godsaker måste jag säga. För et som e i närheten kom o shoppa :)



I eftermiddag drar jag till stallet för att pyssla om pollarna. Det blir "grovrengöring" på dom hehe, nä jag ska bara rykta dom :) Mitt knä vågar jag inte riktigt rida med.. ska få Carro att rida Dark lite.

Min tjejkompis Michelle som jag hade med mig till stallet i förra veckan fick rida Dark. Hon var lugn hela tiden, och jag lärde Michelle hur jag rider Dark utan att ta i henne. Michelle fick till snäva och bra svängar till sist utan att ta i henne något alls. Bra ryttare och bra tränare ;)

Så ha en bra lördag alla så hörs vi väl i kväll igen!

Lyckad onsdag

Igår var jag på arbetsintervju och det gick riktigt bra. Dom var imponerade :) får se hur vi går vidare. Igår tar jag även iväg på behandling av knäet. Sussie tar också med så vi kunde lasta lite. O det gick riktigt bra. Hon tvekade några gånger men gick in med hjälp av att jag o sussie tog fram linorna och inte gjorde något alls med dom. Sedan tog vi bort dom o hon gick in o ut flera gånger :) nu är det träning att få henne stå där inne länge o så man kan stänga utan att hon blir rädd. Men det blir nog inga problem. De e skoj när man kan hjälpas åt att lösa problem, o ännu bättre när det går bra. :)

arbetsintervju!

Nu ska jag iväg på arbetsintervju. Håll tummarna för mig! :)


Lastningsproblem - lördagen

I lördes var planerna för dagen så att jag skulle vara i huset hela dagen och fixa men uterummet, rida och sedan till Klippanfesten. Men strax efter frukost ringer min zonterapeut och frågar om jag kan komma och hjälpa hennes dotter med, en häst hon lånat sedan ca ett åt tillbaka. Så visst kunde jag det, Lena, min zonterapeut, hjälpte mig när det krisade, så ett bra sätt att dela tjänster.

Hästen är ett tio år gammalt sto, D-ponny och ägs av en tant i 35 års åldern, som har flera hästar, och allmänt miss sköter hästarna. Så Lenas dotter, Alice, har varit en sån ängel och tagit hem två av hennes hästar till sig på lån. Så hästarna har det mycket bättre nu. När de kom var de undernärda och allmänt dåliga. Alice har haft massör och kiroprakter på stoet, och hon är bättre i hela kroppen.

Problemet Alice hade med henne i lördes var lastningen. Hon vill träna stoet att kunna gå in i transporten utan problem, och det krävdes mer jobb än vi kunnat vänta oss. Hon är enbart lastad två gånger i sitt tio år långa liv, och båda gångerna har lastningen varit med ägaren som sparkat och spöat in den.

Jag tog med mig sussie dit och vi hjälptes åt. Vi började med att träna den för trycket i grimskaftet, när vi drar hästen mot oss och hästen går fram, så släpper trycket. På så vis lär sig hästen att trycket inte behöver komma utan kan följa oss utan det.

Det första vi kämpade med var att få henne högre upp på rampen. När hon var påväg att ta ett steg fram på rampen så backade hon och försökte att ta sig därifrån, genom att gå åt sidan, stregra lätt, eller bara backa. Vid sådana här situationer är det viktigt att man håller hästens huvud rakt mot transporten så att den håller koncentrationen på den hela tiden och inte kan slingra sig undan.
Men för att undvika att hon helt och hållet skulle backa, stegra etc, så backade vi henne innan hon själv hann göra fel. På så vis styrdes hon hela tiden av den som gick med henne. Hon var tvungen att hela tiden vara med på om vi gick fram eller tillbaka så att hon hann med.

Och desto längre in i transporten hon kom så bara stod vi helt stilla så att hon kände att det var lugnt, skönt och avslappnande där inne. Vi fick henne att gå ett steg in i transporten, men sedan tog det stopp, då var det inte längre rampen som var det jobbiga för henne utan insidan av transporten, en ny miljö.

Till sist tog vi två linor ut med sidorna på transporten, och det fick henne att stelna till helt, vi stod helt stilla med dom, och dom rörde henne inte för än hon själv gick in i dom, och då kom stressen fram. Hon drog in rumpan och spände sig. Antagligen är det en sak som ägaren använt sig av samtidigt som hon spöat in henne, så därför gillar hon inte dom alls. Hon trodde dom skulle skada henne.

Vi försökte lasta henne igen och hon tvekade några gånger, men till sists gick hon in bara för att slippa stå vid linorna, som under hela tiden bara hängde två meter bredvid henne om sidorna och rörde henne inte alls. Då förstod hon att det var skönare att stå inne i transporten än utanför där linorna fanns, och efter några av och på lastningar så kunde hon slappna av. Var gång vi backade ut henne så var linorna borta, och om hon inte ville gå in igen så kom linorna på sidorna och hon gick in.

I morgon blir det lastningsträning igen, och förhoppningsvis kan va vara utan linor helt, och hon kan tycka att det är lika lugnt och säkert att vara inne i transporten som utanför. Tur var det att vi höll på i npgra timmar innan utan linorna så att hon kunde känna sig trygg med oss och lita lite mer på oss, hade vi inte gjort det tror jag att den stackaren hade fått panik och dragit sig!

Långt inlägg.. sorry men det finns tusen saker man kan skriva om lastning, kunde egentligen skriva mer, men tar
det viktigaste så länge! Man får testa sig fram, och samma saker funkar inte på alla hästar, så man får trixa lite och till sists går det!

Ingenting är omöljigt!

Fin eftermiddag

Fint väder idag :) så jag tänkte ta med min arbetskompis, michelle, på en fin uteritt i eftermiddag. Mer om helgens bravader kommer i kväll :)

Dumma knä!

Igår, när det var meningen att jag skulle till stallet. Kände  jag att knäet värkte massor när jag jobbade. Så jag ringde min zonterapeft och fick komma dit efter jobbet. Det blev lite behandlning och värken försvann :D Hon är en ängel som gör underverk!

Undertiden av min behandling så försökte hennes dotter att lasta sin häst, som enbarat varit lastad två gånger, och då med hjälp av skrik, sparkar och spön. Hästens riktiga ägare är en dam på 50 tror jag, som har åtta hästar hemma i en hage. Där får de stå året om. Med några få hö strån på vintern få dom bara och många av hästarna är undernärda. Men Lenas dotter hade fått lova att ta hem två av hästarna och dom mår bra nu. Men den hästen som hon rider ar en liten orolig själ, med lite förtroende för människor.

Hon ville inte sätta en enda hov på rampen när tjejen höll på med lastningen, så jag frågade om jag fick ge henne lite tips. O det blev att jag hjälpte dom att få hästen att gå upp på rampen, och när hon gjort det så avsludade vi. Hon var verkligen inte villig att gå in, men genom tålamod och en bra teknik så fick jag upp henne på halva ett flertal gånger, sedan backade jag ner henne igen och vi avslutade. Jag tänkte ge er en beskrivning på hur jag lastar, men det blir inte idag :P

Jag ska nämligen iväg och måla brädor till huset! Bra fredags göra :) Ha en bra helg!

Förståelse

Tack Heidi för din kommentar :) Vill bara förklara hur jag rider så du förstår mig med! Dark har precis blivit "en lugn och Harmonisk häst" sedan hon kom till mig från sina förra ägare. Hon rids inte på ett klassiskt sätt, utan ett sätt som är mer inspererat av western. Jag tackar för kommentaren och är jätte glad att du vill hjälpa :) På så vis kan vi allihopa hjälpa och förstå varandra!

"Fin ponny/häst.
Det ser lugnt och harmoniskt ut inget stressat tempo.
Ett tips är dock att försöka tänka på den lodräta sitsen, du hamnar lite i stolsäte. Samt så ser det ut som att du inte kommer ner helt i sadeln utan "bumpar" lite.


Bra att du berömmer hästen när den gör det bra, men när du lutar dig framåt för att klappa på halsen får det lite fel effekt, hästen ökar tempot går emot tygeln, du börjar korrigera och lutar dig bakåt och drar i munnen.. = inte det som var din mening från början.
Istället räcker det med att bara lätta lite snabbt på innertygeln och berömma med rösten.

Sen när du ska få stopp på hästen behöver du inte luta dig så mycket bakåt och spjärna mot i stigbyglarna. Sätt dig helt enkelt rakt över hästen slut till lite lätt med låren, man ska inte behöva stanna hästen genom att dra och slita i tygeln..

Jag hoppas du tar min kommentar som possitiv kritik och vänder den till konstruktiv kritik =)
Vill inte klanka ner på dig eller så, utan endast komma med lite välmenade tips, så ridnigen blir till det bättre.

Lycka till =)"



Stolsitsen kan jag ju förklara som så att mina knä inte pallar trycket från ridningen riktigt än. Dom är skadade och jag får egentligen inte rida men kan inte hålla mig ifrån det :) Så jag kan inte riktigt rida som jag brukar om man säger så, men jag gör mitt bästa!

Efter jag klappat henne, var min mening att sakta av, och Dark som inte har blivit riden så länge av mig är inte lika känslig för sisten som andra hästar jag tränat. Så det är det jag gör, jag sätter mig i sadeln, sitter till, håller om, sitter till hårdare och lyssnar hon inte då på detta så tar jag i henne tills att hon saktar av, på så vis lär hon sig att det är mycket enklare med att lyssna på min sits direkt. "Drar och sliter" i munnen vill jag ju inte påstå att jag gör. När hon saktat av eller gjort halt lättar trycket och hon får en eftergift. Slita och dra kan jag tycka menas som att man drar och drar och inte får ut något av det, och man ger aldrig efter. Jag håller tills att hon går som jag vill, om hon nu e inte lyssnar på min sits och direkt efter det får hon en eftergift.

Det här med halten är så, att dark inte är så känslig än att hon enbart lyssnar på mina lår utan hon är i upplärningsfasen, i skritt går det galant, men i traven så måste jag vara extra tydlig så att hon förstår direkt, men självklart är det inte så jag kommer sitta sen, utan allt kommer ju styras med små enkla signaler när hon lärt sig och blivit så känslig jag vill ha henne. O här igen, tar jag i henne på grund av att hon inte lyssnade på min sits som jag försöker med först och främst.


Det är många som inte förstår hur jag rider, i alla fall inte de som hoppar eller rider dressyr. Utan min "ridstil" är efter western stilen, och allt går ut på att ge hästen ett val. Lyssna på första förhållningen till att göra halt (sitsen) eller andra (sits + lår) eller tredje (sits + lår håller om starkare och starkare) eller fjärde ( ett snabbt men bestämt tygeltag) som får hästen att göra halt. Vilket föredrar den? Jo det som är lättast för den själv, dvs. steg 1! Så det är såhär utlärningen fungerar och den är ganska så logisk :)



Veckans Blogg

bloggtävling hos ridsportnyheter

Har startat en tävling på bloggen: Veckans Blogg
Detta skall du göra för att komma med i tävlingen:

1. Kommentera om att du vill vara med
2. Ladda upp bilden och länka

3. Lägga till mig på bloglovin



Horsemanship

Jag försöker att träna lite Horsemanship på hästarna så ofta jag kan. Speciellt innan och efter ritten. Jag tycket att det är en viktig del i mig och min hästs relation, jag vill att vi ska kunna lita på varandra, och genom att gör lite efter ritten så ser jag om hästen är lugn och harmonisk och fortfarande litar på mig.

Efter senaste ritten var Dark verkligen sten cool! Hon var väldigt avslappnad och tillfreds med situationen. Hon har lärt sig att slappna av, och vet också att smärtan hon kännt förr känns inte längre. Det finns ingen som drar och sliter! Så här ser ni henne, lugn och avlsappnad, inga stora rörelser direkt :) Men hon kommer när jag "bjuder in" henne:




Vad tycks? Någon som har lite tips om Horsemanship, får gärna lämna en kommentar :)
Hur gör ni när ni ska få hästen att lita på er? :)

Fin kommentar!

Idag fick jag en bra kommentar från Malin!

"Oj va bra det går med dark vilken skillnad det har blivit sen första filmen på henne.Har du någon hästutbildning ?Du är ju så himla duktig"

Utbildning?.. nej det har jag inte. Jag har faktiskt lärt mig av Sussie som jag har hästarna hos. Hon har själv ridit problemhästar och med dom, mycket western. Så man kan ju säga att det är hon som utbildat mig. Det är jag och hon tillsammans som har fått Petra till den hon är idag. Man kan säga att vi rider tillsammans, men hon rider från marken och jag från ryggen. Jag och hon bollar ideér om varför det gick som det gick, och sedan kommer vi fram till en lösning på problemet. Så min "hemlighet" är väl mest analyserande av hästens beteende, som jag sedan anpassat mig till. Jag försöker se vad hästen säger till mig både från marken och från ryggen!

Tack så mycket för en så fin kommentar. Det uppskattar jag verkligen :) Ni förstår, jag ser mig inte som den som är bäst eller den som kan mest! Jag lär mig nya saker var dag, ibland efter misstag, men även från andra! Så att höra att andra tycker man är duktig stärker mig mycket som person, det är viktigt att få kritik av andra, bra som dålig :)


Galopp

Vänster Galopp:

Vänster varv är det "lätta" varvet för Dark. Hon håller sig lugn och balanserad och känner ingen press. I filmen nedan har jag precis fattat galopp, hon går sänkt och bär upp sig själv. Hon lyssnar jätte bra på sitsen och gör halv halt när man ber henne. Här höll hon sig lugn under hela tiden:



Höger Galopp:

Här ser ni galoppen i höger varv, det vill säga Darks "svåra" varv. Här går hon sänkt men, drar iväg mer än i vänster varv. Jag tror att det är så på grund av att hon är stel, hon har gått fel så pass länge och hon behöver musklas mer i detta varvet. Men det går absolut inte helt åt skogen, men målet är att hon lyssnar lika bra som i vänster, och det kommer hon att göra när hon är mjuk och mer musklad.

Ett fel jag och sussie kom fram till att jag gjorde var när vi galopperade. När jag ska säga till henne att sakta ner, när hon inte lyssnar på sitsen, när jag tar i tyglarna, så tar jag upp händerna, och Dark drar upp huvudet. Då tar det längre tid för henne att verkligen komma ner i tempo, eftersom att hon tappar balansen när hon måste höja huvudet. Så jag testade att galoppera en gång till, med händerna vid sidorna, långt ner. Då saktade hon tempot, och hon sänkte sig ännu mer, hon fick upp ryggen ordentligt, och hon slappnade av. Så det är så jag ska göra framöver, det gjorde jag i början på Petra med, men allt eftersom kunde man ta upp händerna, och det har blivit en vana. Men det va inga problem att sänka dom så jag kör på :)



Trav

Igår red jag dark som planerat. och det blev filmat :)

Jag började ridpasset med att skritta, göra halt, skritta och göra halt. Hon lyssna bättre och bättre men det är lite kvar, speciellt när man travat, då är hon koncentrerad på lite annat och det tar längre tid för henne att reagera. Men saktar av gör hon :)

I filmen nedan ser ni att jag travar, böjer henne ut och in. Hon var lugn under hela tiden och det kändes som att all stress var långt långt borta! Skönt:)


RSS 2.0