Tidig morgon - sen kväll!

Ja nu för tiden när jag har ett hus som ska renoveras, en häst som skall ridas, en praktik som ska skötas och vänner som man ska träffa, så blir tiden knapp. Man har inte så mycket tid över om man säger så. Igår va jag på praktiken till halv sex och sedan åkte jag till huset i en timme och efter det dukade jag till festen som ska vara på Bjärhus loft för swedbanks personal, till tio på kvällen, efter det körde jag hem till bjuv för att sova och sedan idag, gå upp klockan halv sex igen!

Nu på morgonen har jag varit på BNI och representerat VD´n och företaget. Nu sitter jag på praktiken igen, redo att sätta mig och klippa färdigt filmen jag håller på med, i kväll sen ska jag direkt till Bjärhus för att vara bartender och servera gästerna till klockan 01.00 i natt.

Så sår ser mina dagar ut, så ni förstår kanske varför bloggen inte alltid uppdateras dagligen. Jag försöker men det är tufft att hinna med. Dark försöker jag var hos var dag! Idag hinner jag ju tyvärr inte det, men i morgon tänkte jag ta med henne ut på en lång skön promenad om vädret tillåter! :)

Så jag håller tummarna att det är fint väder på förmiddagen i morgon när man är ledig och kan umgås med sin älskade ponny :)

Galopp

I förrgår galopperade jag för första gången på dark sedan jag började rida henne. Jag började ridpasset med att stretcha henne ordentligt så att hon blir mjuk och elastisk. Sedan travade jag och tränade lite halter. Nu stannar hon mer direkt när man säger till henne, och jag behöver inte ta i henne alls.

Jag testade att fatta galopp när hon gick som lugnast i traven, de första varven gick lite fort men när jag sagt till henne en gång för alla så saktade hon ner tempot och sänkte sig! Hon lär sig snabbt och lyssnar jätte bra!

Jag red även henne igår. Enbart i skritt och mycket stretching. Hon har lättast att gå i vänster varv, medans hon är stelare i höger, så det stretchar jag ut försiktigt. Men i slutet av passet (15 min) så tyckte hon inte att det var så jobbigt längre utan blev mycket mer mjuk och smidig.

När jag skulle gå hem med henne så ställde jag upp henne i paddoken, gock tio meter bort och "kallade" på henne. och hon kom. och jag höll inte alls i henne på hemvägen utan hon gcik snällt bakom mig hela vägen. När jag gick för långsamt så puttade hon fram mig. hehe!

Sånt här blir man lycklig av, att se sin häst lita på en fullständigt och ha kul, när allt varit så svårt för henne innan!

Stel

I söndags bestämmde jag mig för att rida dark igen. Jag tog upp henne i paddoken och började rida. Hon tågade på i skritt lugnt och sansat, lyssnade på mina hjälper vad gäller halt och rygga. Hon ör väldigt väldigt känslig så att det är inte mycket man behöver göra för att få henne att föstå snabbt! Jag testade att trava i de båda varven, och hon gick knackigt fram. Hon tog korta steg och blev lite stressad, fast att jag inte bad henne göra något mer än att sänka huvudet, och det behövde jag bara be om en gång sedan gick hon där.

Men i alla fall. Både jag och sussie kom fram till att hon måste vara väldigt stel. Kiropraktern som knäckte loss henne i bogarna och halsen, sa att det suttit fel i flera år. Så därav är hon nog stel.

Så jag började med att försöka få henne att lyfta benen högre genom att skritta över en upphöjd bom. Och det gick väldigt bra, hon stressade inte upp sig alls. Sedan la sussie en bom ca fyra meter bakom den första och det gjorde att Dark vägrade gå över den första. Hon blev stressad av att bara stå stilla framför bommen som vi gått över ett antal gånger, när det låg ännu en bom bakom. Men jag stod kvar. lotsades att det regnade när hon backade och va rädd. Till sist gick vi över första, stannade mellan dem, och gick över andra. Så gjorde jag några gånger och det gick till sist bra, hon brydde sig inte om dom sedan utan hade förstått at det inte alls var farligt!

Efter det gjorde jag lite skänkelvikningar, framdelsvändningar, böjde henne åt alla håll så att hon fick stetcha ut sig lite. Efter det travade jag igen och hon var cool lugn och det gick mjukt och fint. Jag höll inte i tyglarna utan lät henne gå, och sedan saktade jag av till skritt utan att ta i henne. Ingen stress ingen panik, och huvudet sänkt hela tiden!

Jag är så stolt över henne. Så fort jag bevisat för henne att det inte är farligt eller gör ont så släpper hon det och kan slappna av! Hon blir bara bättre och bättre!

Bilder kommer här:


Lugn och avslappnad. öronen fram, lugna ögon och lågt huvud.


låg form är A och O i Darks träning. Nu behöver jag inte säga till henne mer än en gång att sänka sig.


Mega hindret! hehe högre lyft med benen var syftet med att skritta över den. Det gjorde hon i lugn och ro!

Det går förvånadsvärt snabbt för henne att lugna ner sig. Ingen stress alls. och om hon blir stressad så får man bort det väldigt fort!


Lång promenad!

I morgon blir det lång promenad för min, Darks och Maddes del! Tänkte gå en timme i härliga Ankarlöv. Så jag passar på att ta med Dark så att hon får bekanta sig med mig ännu mer och känna sig säker ute i naturen med mig.

I kväll har jag och Gustav fyra år tillsammans så det blir att överraska honom. :)

Jag ska även fortsätta med att öva Dark med att buga. Jag tror att hon är väldigt lättlärd. Hon följer mig hela tiden nu i alla fall nä vi är ute och går. till och med, i onsdes när jag va ute o gick med henne, så va hon cool lugn hela tiden även i stallet, men när jag skulle släppa henne i hagen så fortsatte hon följa mig när jag skulle gå ut. hehe hon e för duktig!

Jag tror inte på det med att ge godis hela tiden för att få hästen att följa en, snackar man bara hästens språk så förstår dom när man ger dom beröm. Därför har jag lyckats att få Dark att följa mig nu, och jag har gjort det helt utan godis!

När jag berättar att jag äger ett fullblod, som har haft det jobbigt och är stressad så säger alla: Ja men de e alla fullblod, dom bara e sånna! Sånna människor har jag frågat: okej varför kommer det sig då att hon har panik när man lägger på sadeln, föds dom så eller? Och: Hur kommer det sig då att nästan alla westerryttares fullblod är cool lugna?

Människor tänker inte längre än vad näsan räcker!

Många har också frågat: Hur orkar du med att hon håller på så? Jag hade aldrig pallat en häst som jag inte kan säga till!
Jag kan säga till Petra och Dark att stå still, sluta skrapa eller vad som utan att höja en näve eller prata! Då undrar jag hur många "säger till" är det genom att slå eller gapa och skrika?



Min ängel blir lugnare och lugnare och ska aldrig mer behöva vara rädd för att något ska skada henne igen!

Sol och värme!

Visst är det skönt när hästarna kan vara ute längre om kvällarna? Nu e det så ljust tidigt på morgonen och sent på kvällen, och det blir inte så jätte kallt heller. Hästarna har varit ute någon natt nu i förra veckan när detvar upphåll. Det mår dom bra av!

Petra står i en hage på andra sidan gården med sin lilla prins. Hon skulle nog vilja vara med dom andra och det får hon snart också. Men snart kommer det en liten till. Då är det Lolas tur att bli mamma. Ska bli spännande att se hur den lilla kommer att se ut.

Dark har blivit så mycket mer sällskaplig nu på senare tid. Jag är ju ute och går med henne i paddoken, där jag övar att hon ska följa mig, och det gör hon! Hon är jätte duktig. Inget stress alls fast att där är fler i paddoken, utan all koncentration är på mig, och det är ju det som är meningen ;)

Jag blir så fruktansvärt arg på folk som ska lotsas vara ridinstruktörer för yngre barn, och lär dom rida helt fel. Jag har sett skräckexempel. det senaste va en tjej som höll lektion för två yngre tjeje på islandshästar och det verkade som att tjejerna visste mer vad dom höll på med än vad instruktören visste! Hon stod och gav så konstiga instruktioner som gjorde att hästarna gick helt galet fel. När tjejerna inte fick "rätt" på sin häst när hon red som instruktören sa, så hoppar instruktören upp och ska "visa hur det går till". Men saken va den att hon knappt visste hur man satt på hästen. Skänklarna långt långt bak, jätte framåtlutad och med låst händer som höll i tyglarna. Allt detta resulterade i att den stackars hästen försökte slita loss sin mun från hennes grepp och den trippade på sidan. E det inte tecken nog på att man ska prova en anna taktik?

Vissa "ryttare" e totalt blinda!

Precious Pita e. Black Coffee född 09

Precious har blivit så fin. Hon är verkligen en feminin dam som växer till sig ordentligt! För er som inte visste är hon ju till salu. Hon behöver ett hem där någon pysslar om henne och har roligt med henne! Hon är verkligen en mys häst och vill vara med en hela tiden.

Hade det inte varit för min bristande tid så hade jag köpt henne direkt. Hon har potensial att bli rikitgt bra, steget finns där och hoppa kan hon. I rätt händer kommer hon gå långt med sin ryttare!

Här är lite bilder från gårdagen:


Hon har blivit en stor dam!


En fin tjej med ett hjärta av guld!





Nintender

Här kommer en film på Pretenders pappa:




Det blev en...

POJKE :D Petra har för bara några minuter sedan fött en liten hingstpojke efter Nintender. Så det blev en liten Pretender trots allt! :)

Här e en snabb bild:


Torsdag..

Igår slutade jag sent på praktiken och åkte direkt till stallet efteråt. Mockade alla boxarna och sedan va det iväg igen till nästa ställe: huset! För er som inte vet så har jag och Gustav köpt oss ett hus som ska renoveras innan vi flyttar in. Renoveringen är stor och om vi ska kunna bo där till slutet av sommaren så får vi ligga i nu!
I helgen ska det börja rivas, röjer ut allt gammalt bråte måste också göras, men nu är vi igång och vi kämpar på!

I kväll ska jag sluta på praktiken vid halv fem. Efter det åker jag till stallet, mockar och klappar på min fina ängel! Sedan e det huset som gäller igen.

I helgen va jag ute med dark i paddoken och tränade lite horsemanship. Eller join up som Monty Roberts kallar det!
Hon följde mig jätte bra hela tiden och hon var lugn och koncentrerad. Där va en annan tjej som longerade sin ponny som inte ville gå på så bra, så hon började då snärta med pisken i luften, ca 40 meter bort, och Dark som va så lugn och koncetrerad blev panikslagen. Ögonen spärrades upp och hon ville bara ut från paddoken. Så jag försökte vända det hela till koncentrationen på mig istället, men hon var väldigt rädd för det där spöet så det va det ända hon tittade på. Men efter ett litet tag när hon lagt ner sitt spö och skrittade av sin häst så  blev Dark också lugn, och koncetrationen va tillbaka på mig.

Så det blir mer sådan träning i helgen, tänkte höra om Sussie hade kunnat vara med mig och hålla i spöet så att jag kan vara den som leder dark.




Nintender

jaha då e det bara fyra dagar till Petras lilla föl är beräknad att ploppa ut! Ska bli så spännande att se vad det blir. Jag hoppas på en hingst så att vi kan döpa den till Pretender. Hur låter de? jag tycker det är fint. :)

Här är pappa nintender:



Precious Pita har börjat bli rikitgt fin faktiskt! Steget börjar ta sig rikitgt bra, det liknar mammas faktiskt. Det är Tuigpaarden i henne som kommer fram. hehe


RSS 2.0